Любов по рецепта?Изследователи установиха, че хормонът допамин сближава хората, а окситоцинът ги привързва един към друг.

Американски учени от Ню-Йоркския университет изследвали група младежи, които били "прясно" влюбени.

Магнитно-резонансният томограф показал, че при показване на снимка на любимия обект на страстта, в мозъка се включва тази част, която произвежда хормона на удоволствието допамин (той се появява и при приемането на наркотици).

В същата лаборатория били подложени на изследване и по-улегнали доброволци, които имали повече от две десетилетия благополучна връзка с брачния си партньор.

Освен зоните в мозъка, произвеждащи допамин, се задействали и свързаните с окситоцина и вазопресина – това са хормоните, осигуряващи чувството на привързаност и сигурност, както и серотонина, "отговарящ" за спокойствието и благополучието. Засега тези данни имат предварителен, непотвърден характер.

Според невробиолога д-р Лари Дж. Янг от университета Емори в Атланта обаче, когато учените разгадаят окончателно химията на любовта, до появяването на медикаменти, манипулиращи това чувство, ще има само една крачка. / health.bg

 
Как да го накарате да ви иска по - силно Някога чудели ли сте се как да накарате един мъж да ви преследва или да...
Маточна тръба Чифтен орган от тръбест тип. По нея зрялата яйцеклетка, освободена при...
Топ 5 на знаците за изневяра Изневеряващите гаджета остават много знаци за това, с малко търпение...

Реклама