Любов по рецепта?Изследователи установиха, че хормонът допамин сближава хората, а окситоцинът ги привързва един към друг.

Американски учени от Ню-Йоркския университет изследвали група младежи, които били "прясно" влюбени.

Магнитно-резонансният томограф показал, че при показване на снимка на любимия обект на страстта, в мозъка се включва тази част, която произвежда хормона на удоволствието допамин (той се появява и при приемането на наркотици).

В същата лаборатория били подложени на изследване и по-улегнали доброволци, които имали повече от две десетилетия благополучна връзка с брачния си партньор.

Освен зоните в мозъка, произвеждащи допамин, се задействали и свързаните с окситоцина и вазопресина – това са хормоните, осигуряващи чувството на привързаност и сигурност, както и серотонина, "отговарящ" за спокойствието и благополучието. Засега тези данни имат предварителен, непотвърден характер.

Според невробиолога д-р Лари Дж. Янг от университета Емори в Атланта обаче, когато учените разгадаят окончателно химията на любовта, до появяването на медикаменти, манипулиращи това чувство, ще има само една крачка. / health.bg

 
Спонтанен аборт – какви са причините? Спонтанен аборт самоволното прекъсване на бременността до 28...
Няколко забавни факти за мъжете, които не знаят жените 1. Мъжете обичат да готвят дървени въглища заради огъня. Всяко нещо,...
Етикет на срещите – какво да правите и какво не Когато излизате с някой има няколко основни правила, които винаги...

Реклама