Любов по рецепта?Изследователи установиха, че хормонът допамин сближава хората, а окситоцинът ги привързва един към друг.

Американски учени от Ню-Йоркския университет изследвали група младежи, които били "прясно" влюбени.

Магнитно-резонансният томограф показал, че при показване на снимка на любимия обект на страстта, в мозъка се включва тази част, която произвежда хормона на удоволствието допамин (той се появява и при приемането на наркотици).

В същата лаборатория били подложени на изследване и по-улегнали доброволци, които имали повече от две десетилетия благополучна връзка с брачния си партньор.

Освен зоните в мозъка, произвеждащи допамин, се задействали и свързаните с окситоцина и вазопресина – това са хормоните, осигуряващи чувството на привързаност и сигурност, както и серотонина, "отговарящ" за спокойствието и благополучието. Засега тези данни имат предварителен, непотвърден характер.

Според невробиолога д-р Лари Дж. Янг от университета Емори в Атланта обаче, когато учените разгадаят окончателно химията на любовта, до появяването на медикаменти, манипулиращи това чувство, ще има само една крачка. / health.bg

 
15 неща, на които жените обръщат голямо внимание 1.Обувки с високи токчета Те изглеждат елегантни и колкото са по –...
Какво имат в предвид мъжете когато казват: 1. „Ако не ти харесва, върви си.” Той иска всъщност да ти каже: „...
Защо мъжете ги е страх от женитбата? Мъжете винаги са имали негативно мнение за сватбите и обвързването за...

Реклама