Маточна тръба

Чифтен орган от тръбест тип. По нея зрялата яйцеклетка, освободена при овулацията Маточна тръба достига маточната кухина. Средните размери на тръбата при полово зрялата жена са около 10-12 см на дължина (4-17 см).

По протежение на тръбата се различават няколко части:

медиален - маточен край, разполага се в стената на матката, в областта на нейните рога. Този участък се отваря в маточната кухина, чрез специален отвор, чийто диаметър е около 1 милиметър.

Средната му част, която се състои от тънка (стеснена) част, наречена истмус на маточната тръба, с диаметър не повече от 3-4 милиметра и широка част (разширена средна част), наречена ампула на маточната тръба, с диаметър около 8-9 милиметра;

латерален край - яйчников край, насочен е към яйчника и завършва с фуниевидна структура, нар. инфундибулум на маточната тръба. В своето дъно, този инфундибулум има цепковиден отвор, наречен остиум абдоминале тубе утерине, с диаметър около 2-3 милиметра.

Фуниевидното разширение завършва с ресни, наречени фимбрии. Краищата на ресните се разцепват на по-малки ресни. Остава една по-дълга ресна, която се нарича яйчникова ресна. Тази яйчникова ресна е най-дългата - около 2-3 милиметра и тя се прикрепва към яйчника.

Какво е предназначението на този сложен тубарен апарат?

Зрялата яйцеклетка, за да достигне до тубата вътре, трябва да се насочи по някакъв начин към верния път, тъй като тя няма обособен канал, по който да се движи и да попадне директно в мястото за оплождане.

Ето защо, маточната тръба и нейните ресни имат способността да се насочват към узряващите яйчникови фоликули като обхващат яйчника и насочват отвора на тръбата към отделящата се яйцеклетка.

Т.е. маточната тръба в този участък с ресните изпълнява нещо като подемно-насочваща функция. Установява, откъде ще се излъчи яйцеклетката и я поема, като със своите движения я довежда в своя канал.

Маточните тръби са с почти хоризонтален ход. Те се поддържат в това положение просредством пряката си връзка с матката от своя собствен подпорен механизъм - опорака им, наречен мезосалпинкс, а чрез него от широката маточна връзка, както и от връзката с яйчника.

Този прикрепващ апарат е уникален, тъй като позволява значителна подвижност на тръбите, която допуска изменение в положението и обема на матката,както и насочване на тръбата към узряващите фоликули.

Причините за безплодие на ниво маточна тръба са доста чести, например:

тясна туба (стеснения, сраствания от вътре и отвън, по повод възпалителни процеси); запушен лумен на тръбата

недостатъчност в апарата улавящ зрялата яйцеклетка;

анатомични причини

туморни процеси

вродени аномалии

Една от причините за извънматочна бременност е именно тук, когато яйцеклетката попада в коремната кухина, а не в матката.

Под микроскоп - тубата е изградена от лигавица, гладки мускули и сероза, които се преплитат в сложни взаимоотношения. Стената на маточната тръба има способност да се разширява значително, преди да се пръсне, например от тубарна бременност или друг процес.

Защо на някои жени казват, че са им стеснени тръбите, това вродено ли е или се получава в последствие от нещо?

Среща се и при двете състояния, но най-често причината е прекаран възпалителен процес, на половата система, или някаква друга коремна инфекция, в резултат на което се получават тези сраствания около маточната тръба, които постепенно намаляват просвета й. Освен това, самата тръба отвътре, чрез пролиферация и гранулизация на епитела, също може да даде нова, допълнителна тъкан, в резултат на прекарана болест и това да доведе до стеснение на тръбата.

Затова една от честите, дори първите и основни манипулации е проверяване проходимостта на маточната тръба, чрез т.нар. - тубации, при които се вкарва контраст или някаква течност, за да се установи какво става с проходимостта.

Също се прилага и хистеро - салпингография, най-често с контраст, който показва какъв е просвета на тръбата.

Има и един друг факт, по-често при пълните жени се среща тази непроходимост, тъй като затлъстяванията буквално задушават тази тръба. Интересното е, че при мъжа затлъстяването не го прави стерилен или импотентен, но при жената излишните килограми, често са причина за проблеми със зачеването. / zachatie.org

 
Съвети при срещи с разведени момчета Искате да знаете как да се държите и какво да казвате когато излизате...
Трябва ли мъжете да плащат сметките? Мъжете все още са объркани дали те са задължени да плащат сметките....
Как да оправите брака си, когато доверието го няма Няма начин да имате щастлив и дълготраен брак, ако няма доверие по...

Реклама