Една от причините за усложненията, възникващи в ранните етапи на бременността е в нарушенията в системата на съсирване на кръвта.

Поради различни причини кръвта на човека се сгъстява и започва да тече по съдовете с намалена скорост. Възниква по-голям риск за образуване на тромбози. Те, на свой ред, могат да запушат съдовете и да доведат до тежки последствия.

Заради нарушение съсирването на кръвта в матката на някои жени плодното яйце не може да оцелее.

При други следват безкрайни аборти в ранни срокове.

В трети възникват нарушения в плацентата. И плода, неполучаващ достатъчно кислород, се ражда слаб, болен и в крайна сметка загива.

- Защо възникват тези нарушения?

- Един от виновниците е тъй наречения антифосфолипиден синдром.

Имунната система започва да работи като че ли против себе си. Борейки се сам със себе си, организмът изработва особени вещества, които сгъстяват кръвта и тя вече не може нормално да се движи по съдовете.

Тези нарушения имат и генетични корени. В 10% от съвременните европейци съществува особено генетично нарушение, по което може да се определи предразположен ли е човек към развитието на тромбози.

В човека е настъпила мутация на накои гени, които отговарят за съсирването на кръвта. Такива нарушения се предават по наследство от поколение на поколение. При това за нарушението в гена се узнава само при определени обстоятелства – по време на бременност, при травми, операции, при прием на хормони. При тези условия се увеличава съсирваемостта на кръвта. При все това бременността и приема на хормони не са причина за неприятностите. Те са почва, на която най-добре вирее неблагоприятната наследственост. А когато генетичните дефекти се съчетаят с антифосфолипидния синдром и настъпва бременност, рискът за тромбози е особено висок. Съответно е много висока вероятността за това, че жената ще има проблем с износването.

Защо възникват изменения в гените?

Една от причините е в действията на съвременния човек. Честите операции с неизбежни кръвопреливания принуждават организма на такъв отговор. Възниква нещо като защитна реакция – повишено съсирване на кръвта. Тя става по-гъста и мудна, за да може при операци или травми разхода на кръв да бъде минимален.

Какво да се направи? Дефектните гени не могат да се поправят?

За съжаление да се коригират гените за сега не е възможно. Но това не значи, че на жени с missed abortion и проблеми на съсирванито не трябва да се помага. Трябва да се коригира начина на живот на тези жени, у които е открито заболяването, начина на хранене, както и те трябва да започнат да приемат редица препарати. Техния прием се налага по време на цялата бременност.

На кого най-вече трябва да се направи анализ за кръвосъсирването?

Най-вече на тези жени, при които вече има случаи на прекъсване на бременността – аборти или преждевременни раждания. Трябва да се изследват и тези, в чиито семейства е имало случаи с нарушения в областта на сърдечно - съдовата система. Например, ако близки роднини са имали тромбози, инсулти, инфаркти.

Жените, планиращи бременност, трябва да се позаинтересуват дали майките и бабите им са имали спонтанни аборти, всичките им деца ли са се родили живи. Диагностика е необходима и при хора, предразположени към пълнота, болни от захарна болест.

Освен традиционните аспирин и курантил, какви нови средства могат да се приемат при повишено съсирване на кръвта?

Появи се цяла група нови препарати, например нискомулекулярния хепарин под формата на Фрагмин. Това е препарат на 21 век – лишен от лошите качества на своите предшественици, той укрепва стените на кръвоносните съдове и оказва великолепен профилактичен ефект. Нов препарат е и френския Арикстра. Хепаринът е много добър за профилактика на тробофилическите усложнения по треме на бременност. При прием на това лекарство бременностите при жени, които до тогава не са успявали да износят и родят дете, са успешни до 91%.

Освен това, за предотвратяване на тромбози и анемии бремените жени приемат и фолиева киселина.

Има още една нова група препарати, необходими при нарушение на системата за съсирване на кръвта. Това са полиненаситени масни киселини. Тези вещества възпрепятстват слепването на клетките на кръвта. Те се съдържат в някои хранителни продукти, а сега ги има и под формата на лекарствен препарат.

Кога се отключва предразположеността към тромбози?

Основните фактори са бременност, операция. Зле се отразяват и кафето и цигарите. Не се препоръчва и консумацията на мазно, люто. Килограмите също са своеобразен рисков фактор. При пълните дами винаги страда системата за кръвосъсирване и бременностите и ражданията протичат по-тежко.

Какво да правят жени, които искат да забременеят, но при тях са открити антифосфолипиден синдром или въпросния дефектен ген?

Трябва да започнат прием на противотромбозни препарати. Лечението трябва да продължи през цялата бременност. Така вероятността за благополучен изход на бременността е много висока. Ефективността лечение днес се приближава към 100%.

 
10 странни неща, които правят мъжете 1.Карат велосипед без ръце. Защо? Със отпуснати рамене обикновено висят...
Накарайте го да се влюби във вас Мислите си, че знаете как да накарате един мъж да се влюби във вас? ...
Кои неща убиват брака? Има грешки, които могат да бъдат избегнати с повече разум и търпение,...

Реклама