Дори и в случаите на редовен менструален цикъл е възможно той да закъснее с няколко дни, без зад това да се крие бременност. Най-често в тези случаи се касае за хормонално нарушение с временен характер, което спонтанно се “излекува” с идването на закъснялата менструация.

Ако искате да установите дали е бременност?

На първо място по разпространение са широко разпространените тестове за откриване на бременност. Те използват реакция антиген - антитяло и откриват специфичният за бременността хормон човешки хорионгонадотропин. Тестът се позитивира обикновено при закъснение на цикъла от 3 – 4 дни.

Преди изпълнение на теста се запознайте с упътването на и спазете точно инструкциите. Точността на тестовете е в границите 97 – 100 %.

При позитивен тест може да се приеме с голяма достоверност, че е налице бременност. Къде обаче е разположен плодният сак – в матката или извън нея (извънматочна бременност), развива ли се ембрион, жив ли е той, едно- или многоплодна е бременността, какъв е нейният срок – на тези и много други въпроси тестът не може да отговори, а само гинекологът.

Следващата правилна диагностична стъпка е eхографската диагноза. При абдоминалната ехография (ултразвуков преглед през предна коремна стена) диагнозата бременност се поставя и се локализира къде е разположен плодният сак при закъснение на менструацията (разбира се при редовен цикъл) от 6 – 7 дни. Виталността на ембриона (наличие на сърдечни пулсации) е възможно да се оцени при закъснение от 9 – 12 дни. При вагиналната ехография (ултразвуков преглед през влагалището) отговор на поставените по-горе въпроси е възможен около 4 – 7 дни по-рано. Това, както и по-качественият и подробен образ прави вагиналната ехография “златен стандарт” в диагностиката на нормалната и патологична ранна бременност.

В заключение, правилният алгоритъм на поведение включва – при закъснение на месечният ви цикъл от 3 – 4 дни: тест за бременност; при позитивен резултат – вагинална ехография на 7 – 10 дни от закъснението при квалифициран акушер-гинеколог. / Автор Д-р Николай Славов - Акушер-гинеколог . Източник biberonbg.com

 
Топ 5 на знаците за изневяра Изневеряващите гаджета остават много знаци за това, с малко търпение...
Хванете мъжа си "в крачка" Изморени сте от това дали искате да разберете дали мъжът ви ...
Спонтанен аборт – какви са причините? Спонтанен аборт самоволното прекъсване на бременността до 28...

Реклама