Дори и в случаите на редовен менструален цикъл е възможно той да закъснее с няколко дни, без зад това да се крие бременност. Най-често в тези случаи се касае за хормонално нарушение с временен характер, което спонтанно се “излекува” с идването на закъснялата менструация.

Ако искате да установите дали е бременност?

На първо място по разпространение са широко разпространените тестове за откриване на бременност. Те използват реакция антиген - антитяло и откриват специфичният за бременността хормон човешки хорионгонадотропин. Тестът се позитивира обикновено при закъснение на цикъла от 3 – 4 дни.

Преди изпълнение на теста се запознайте с упътването на и спазете точно инструкциите. Точността на тестовете е в границите 97 – 100 %.

При позитивен тест може да се приеме с голяма достоверност, че е налице бременност. Къде обаче е разположен плодният сак – в матката или извън нея (извънматочна бременност), развива ли се ембрион, жив ли е той, едно- или многоплодна е бременността, какъв е нейният срок – на тези и много други въпроси тестът не може да отговори, а само гинекологът.

Следващата правилна диагностична стъпка е eхографската диагноза. При абдоминалната ехография (ултразвуков преглед през предна коремна стена) диагнозата бременност се поставя и се локализира къде е разположен плодният сак при закъснение на менструацията (разбира се при редовен цикъл) от 6 – 7 дни. Виталността на ембриона (наличие на сърдечни пулсации) е възможно да се оцени при закъснение от 9 – 12 дни. При вагиналната ехография (ултразвуков преглед през влагалището) отговор на поставените по-горе въпроси е възможен около 4 – 7 дни по-рано. Това, както и по-качественият и подробен образ прави вагиналната ехография “златен стандарт” в диагностиката на нормалната и патологична ранна бременност.

В заключение, правилният алгоритъм на поведение включва – при закъснение на месечният ви цикъл от 3 – 4 дни: тест за бременност; при позитивен резултат – вагинална ехография на 7 – 10 дни от закъснението при квалифициран акушер-гинеколог. / Автор Д-р Николай Славов - Акушер-гинеколог . Източник biberonbg.com

 
Тайните на щастливата жена Никой не може да бъде щастлив всеки ден и то непрекъснато. Но според...
Употреба на лекарства по време на бременност Установено е, че по време на бременност плацентата има избирателна...
Защо мъжете изневеряват От Анелия Димитрова Много от семейните жени се чудят защо мъжете им...

Реклама