Кои са причините за това?

При наличие на остъро или подостъро възпаление на влагалищната лигавица е възможно течението да е оцветено розово-кръвенисто. Това е резултат от възпалителните промени в слоевете на лигавицата, водещи до разкъсване на кръвоносни съдове с малък калибър. Основен симптом е наличието на различно по вид и количество течение, нерядко с розово-кръвениста оцветка.

Често са налице и допълнителни оплаквания – парене, сърбеж, оток, дискомфорт и/или болка при уриниране или полов акт. Тези симптоми (дори и без налично кървене) задължително налагат гинекологичен преглед, евентуално микробиологично изследване и адекватно лечение.

Няма “нормално” течение по време на бременност.

Друга възможност за кървене при ранна бременност е наличието на промени по маточната шийка. Те могат да бъдат от различно естество и са с различна прогноза. Популярно са известни като “раничка” на шийката. Често се проявяват с оскъдно кървене след полов акт, гинекологичен преглед или затруднена дефекация. Нарушенията в развитието на плодното яйце са основен фактор за кръвотечения в ранните срокове на бременността. Най-често се касае за частично отлепване на плодния сак от маточната стена, мъртъв ембрион, “кухо яйце”.

Частичното отлепване на плодния сак от маточната стена се характеризира с различно по количество (обикновено оскъдно до умерено) и цвят (най-често тъмно) кървене. Нерядко кървенето е придружено от болки в слабините – това всъщност са маточни контракции, при които се нарушава прикрепването на плодния сак към маточната стена.

Мъртъв ембрион – известен е с термина missed abortion. Обикновено 10 – 15 дни след ембрионалната смърт се появява оскъдно тъмно кафеникаво кървене от влагалището.

“Кухо яйце” - касае се за генетично отклонение в най-ранните стадии на развитие на оплодената яйцеклетка, при което не се оформя и развива ембрион. Първият и най-често единствен симптом е оскъдно кървене към 8 – 10-та гестационна седмица на бременността.

“Златен стандарт” е вагиналната ехография (ултразвуково изследване през влагалището). Само с нейна помощ е възможна точна и бърза диагноза с последващо адекватно поведение – усилия за запазване на бременността при частично отлепване на плодния сак и жив ембрион или прекъсване на бременността при мъртъв ембрион и “кухо яйце”

На последно място като причина за кървене при ранна бременност поставям случаите на спонтанен аборт поради факта, че при тях всъщност се касае за краен етап на някое от описаните нагоре отклонение в развитието на плодното яйце – частично отлепване на плодния сак от маточната стена, мъртъв ембрион или “кухо яйце”. / Автор Д-р Николай Славов - Акушер-гинеколог . Източник biberonbg.com

 
Как да му кажете, че го обичате – 8 начина, които да следвате Има една сигурна истина за любовта и тя е, че  няма как да накарате...
Плюсове и минуси на памперсите През последните години у нас широко навлезе употребата на т.н....
20 – те „защо” на нещата, които правят мъжете и са загадка за жените 1. Защо трябва да са по-по-най във всичко? 2. Защо мразят да ходят на...

Реклама