През последните години у нас широко навлезе употребата на т.н. памперси. Те спестяват много време на майката и улесняват нейния труд. Памперсите абсорбират урината при напикаване и предпазват кожата от дразнене, възпаление и подсичане Техните предимства са безспорни.

Но малкото бебе може да се отглежда и без памперси. Снабдете се с пелени и гащички от естествена памучна материя и ги използвайте.

Тук има и едно предимство на отглеждането с пелени и обикновени гащички.

При тях честото сменяване на бельото, съчетано с възпитателните въздействия за изработване на волево задържане на урината и изпражненията съдейства за по-бързо развитие на волевия контрол на ходенето по малка и голяма нужда, отколкото при използването на памперси. При последните развитието на този контрол изисква много повече усилия и резултатите не винаги са така ефикасни, както при пелените и гащичките. А това е така, защото, при възрастния човек ходенето по малка и голяма нужда се контролира от два центъра разположени в гръбначния мозък и два – в кората на главния мозък. При раждане на детето функционират само двата гръбначно- мозъчни центрове. Единият от тях контролира ходенето по малка нужда, а другият – по голяма. Те са рефлекторни и не се контролират от волята (желанието) на детето. Пикочният мехур и правото черво се дразнят механически при тяхното напълване и бебето се напикава, съответно изхожда в гащичките си. Волевото задържане на тези физиологически нужди е невъзможно.

Постепенно през средата на първата година започва функционирането и на двата кортикални центрове, разположени в главния мозък. Те регулират работата на гръбначно-мозъчните центрове и осъществяват волевия контрол върху ходенето по малка и голяма нужда. Когато тези центрове започнат да функционират пълноценно, детето вече не се напикава и не се изхожда в гащичките си, а когато има нужда съобщава на майка си. Най-рано това става през третото тримесечие, а най-често – в края на първата година. Най-късно това умение следва да се овладее в края на третата година. Когато детето овладее умението да задържа урината и изпражненията си, тогава може да се прекрати използуването на памперсите. Ако и след 3-годишна възраст детето продължава да се напикава или да се изхожда в гащичките си, следва да се потърси лекарска помощ, тъй като това може да бъде проява на болестно състояние.

Когато детето се отглежда с памперси вниманието, бдителността и настойчивостта на майката за приучване на детето да ходи на гърне по малка и голяма нужда намаляват. Това забавя развитието на волевия контрол върху тези функции и детето продължава да се напикава и изхожда в памперсите до по-късна възраст. Когато майката сменя пелените и гащичките при всяко ходене по малка и голяма нужда и настойчиво го учи да съобщава за това, бебето овладява това умение по-рано. Не може да се отрече възможността и при отглеждане с памперси детето да овладее това умение по-рано, ако майката системно и упорито го възпитава в тази насока. / Автор Професор Величко Гатев, д-р мед. науки. Източник www.biberonbg.com

 
Важни правила в една връзка! 1. Когато вечерта е прекрасна не се вглеждайте в малките детайли, те...
10 мита за бременността Представяме ви едни от най-известните митове, които могат дори да ви...
Тайните на щастливата жена Никой не може да бъде щастлив всеки ден и то непрекъснато. Но според...

Реклама