Опасни съставки в козметичните продукти

Кожата е най-големият орган на тялото, затова й трябват доста грижи. Здравето на кожата се определя не само от храната, която ядем, но и от гримът, които ползваме. Точно както се избягват токсични вещества в храната, синтетични съставки, така трябва да се избягват и лошите съставки в грима.

Hydroquinone
Използва се за избелване и при продължителната употреба на тези продукти, които съдържат този компонент може да се доведе до постоянна промяна в цвета на кожата и увреждания на повърхността й. Състоянието се нарича ochronosis от медицинска гледна точка.

Диетаноламин
Познат още като DEA, това е овлажняващ агент, намира се в лосиони, кремове и всички други форми на течна козметика. DEA има канцерогенни свойства, които нарушават холиновите нива в кожата и възпрепятстват функционирането на мозъчните клетки.

Дестилати на нефта - Petroleum и течен парафин
Това са форми на петролни дестилати, използвани в козметични продукти. Тези вещества могат да причинят рак и да доведе до увреждане на мозъчни клетка. Те обикновено се намира в спиралите.

Фталати
Това е химическа форма, която обикновено се използва при изготвянето на лака за нокти. Фталатите са най-вече вредни за бременните дами. Химикалът може да доведе до преждевременно раждане. Също води до очни реакции, алергии, загуба на коса и сухота на кожата, което причинява образуването на бяла пърхот.

Живак – Тимерозал
Тимерозал е под формата на живак, който също се използва в козметичните продукти. Повечето марки на спирала използват живак за придобиване на подходяща текстура. Дори една капка от тази течност, ако влезе в очите може да предизвика сериозно мозъчно увреждане.

Диазолидинил уреа
Съдържа се главно в серуми против стареене. Този химикал води до образуването на формалдехид при контакт с кожата. Формалдехидът е с токсичен характер и е причина за инфекции на кожата, което води до подуване и зачервяване.

Наночастици
Най-вредните разновидности на наночастиците са тези в слънцезащитните лосиони с цинков оксид и титаниев оксид. Когато се абсорбират от кожата те предизвикват разпадане на клетките. Това води до промяна в цвета на кожата и сухота.

Парабени
Има четири вида парабени, използвани в козметичните продукти. Това са пропил, бутил, етил и метил. Те обикновено се използват за удължаване срока на годност. Но големи части от парабените предизвика алергични реакции и кожни обриви. Понякога, те също могат да причинят рак на гърдата.

Пропиленгликол
Това е токсично вещество, посочено по етикетите като PEG или PPG. И двете форми могат да причинят обриви или кожни екземи. Когато растителен глицерин и алкохол от зърнени култури се смесят се получава пропиленгликол. Не се използват две естествени съставки в козметичните продукти приготвени в домашни условия.

Стеаралкониев хлорид
Това химическо съединение първоначално е било използвано като омекотител. Тези дни все повече се използва в кремове и балсами за коса. Въпреки, че това води до подобряване на косата, стеаралкониевия хлорид е с токсичен характер. Той предизвиква алергични реакции при всички типове кожа, което води до зачервяване, сърбеж и възпаление.

 
Митове за ринопластиката Ринопластиката е втората най – ползвана процедура в пластичната...
Как да ексфолирате мазна и комбинирана кожа Мазна кожа Стъпка 1 Вземете си една вана или душ. Стъпка 2 ...
Лифтинг на бедрата Да, има и такава козметична процедура вече. Ако искате да стегнете...

Реклама