Причини за целулита

Целулитът е натрупване на мастни клетки по задните части и бедрата, които могат да доведат до редица усложнения, като затлъстяване, сърдечни проблеми, респираторни проблеми, както и много други. Първоначално това натрупване изглежда като малки трапчинки, но ако не се вземат подходящи мерки, те ще се разширят по площ и форма и кожата ви ще стане вълнообразна. Целулитът е по – разпространен сред жените с наднормено тегло, но има и при такива с нормално тегло. Той действително може да се превърне в истински грозно нещо за жените. Въпреки че лекарите предполагат, че нездравословната храна е основната причина за образуването на целулит, има няколко други причини, които са неговите причинители:

* генетична предразположеност
* бременност
* хормонален дисбаланс
* тютюнопушене
* стрес

Каквито и да са причините за появата на целулита, няма значение, важното е да знаете, че те мога да бъдат тежки за вашето здраве.

Какво причинява целулита?

* В повечето случаи основната причина за целулита се казва, че е наследствена. Дори ако водят здравословен начин на живот, ако някой от семейството ви страда от целулит, то тогава има нарастващ риск и вие да имате в даден етап от живота ви.

* Ние всички знаем, че проблемите, свързани с целулита са по – чести при жените. Основната причина за това е влакнестата структура на кожата при жените, затова те са по – склони към отлагане на мастните клетки. От друга страна, при мъжете структурата на кожата е гладка и затова те нямат този проблем. В допълнение, естрогена играе много по – доминираща роля в образуването на целулит, тъй като той улеснява растежа на мастните клетки около бедрата, гърдите и задните части. Друг хормон прогестерон, може да направи този проблем сериозен, като увеличаване на телесното тегло. Така, естрогена и прогестерона са отговорни за образуването на целулит.

* Ние всички знаем, че един активен и здравословен начин на живот е от съществено значение за щастлив и забавен живот. Но за повечето хора, стресът и натовареният график, в съчетание с нездравословното ядене създават хаос на здравето. Резултатът е затлъстяване и отлагането на мазнини. Така, нездравословен начин на живот е една от основните причини на целулита. Бременността води до много промени в тялото на жената. Поради бързото нарастване на плода, има много хормонални промени и повишена задръжка на течности, които понякога създават усложнения по време на бременността. Понякога има много странични ефекти след бременността. Дисбаланс на хормоните, през този период дори води до отлагане на нездравословни мастни клетки, които в дългосрочен план могат да окажат влияние върху стените на кръвоносните съдове, лимфните съдове, мускулите и дори кръвообращението. Така жените могат да развият целулит по време на бременност и след нея. Употреба на лекарства като хапчета за сън, противозачатъчни хапчета и хапчета за отслабване определено действат като една от основните причини за целулита.

* Всеки знае, че пушенето е вредно за здравето, но не много знаят, че това е също една от причините за образуването на целулит. Всъщност, свободните радикали, намиращи се в никотина увреждат вените и капилярите. Освен това, заедно със сърдечни и белодробни проблеми, тютюнопушенето води до отслабване на клетките и мастни отлагания в тях. Въпреки това, съществуват редица причини за спиране на тютюнопушенето, образуването на целулит е още една важна причина да се отървете от вредния навик възможно най – скоро.

* Увеличените лимфни възли често се отразяват върху здравето поради прекомерното отлагане на мастните клетки. Лимфната система се състои от няколко възли, които действат като филтри за почистване на лимфните течности, които са от съществено значение за нормалното функциониране на тялото. Някои усложнения като синдром на раздразнените черва, запек и възпаление на малкия таз могат да доведат до уголемяване на лимфните възли и в резултат потока на лимфните течности се забавя, което води до някои блокажи, водещи до образуването на целулит.

 
Фотоепилацията – нов метод за борбата с нежеланото окосмение Фотоепилацията е най – съвременният и ефективен метод за трайно...
Как да предотвъртите цепенето на ноктите? Много жени имат този проблем с маникюра си. Ноктите растат и когато...
Антицелулитен масаж Антицелулитен масаж - този вид масаж има за цел да премахва...

Реклама