Въпреки, че червената ирландска коса е част от културната митология на страната, само около 4 процента от населението на Ирландия я притежава. Затова може би е и толкова ценена. В САЩ този цвят е изключително желан и милиони жени прекарват с часове и дни във фризьорските салони, за да го постигнат.

Митът за ирландско червената коса

Мит e, че всички ирландци имат специфичната за тях червена коса, даже е малко обидно, но ги наричат (особено британците) леприконите.
Митът за ирландските червени коси също е помогнал много на популярната литература, особено за Холивуд.

Всеки цветен филм през 1940 г. и 1950 г. показват, че населението на Ирландия е предимно от червенокоси. Ирландската филмова звезда Морийн О`Хара беше известна с красивата си червена коса, въпреки че, трябва да се отбележи, че косата й беше тъмно червена, а не типичната червеникаво бледа с медни нюанси.

Класическият червен ирландски цвят

Друг мит е, че ако косата ви е червена това съответства на огненият характер, който имате. Всичко е ген и не предопределя характера.
В ранните години на голямата ирландска имиграция в Америка, имало някои предразсъдъци срещу червената ирландска коса. Постепенно, обаче, нейната рядкост е дошла на мода и е станала признак за голяма хубост, особено в актьорската гилдия – Никол Кидман и Линдзи Лоън и т.н.
Козметичният гигант Лореал има специален цвят – Pulse, който боядисва косата в ирландско червено.
Ирландската червена коса е запазена марка и е обградена от митове и предположения, и е станала в днешни дни знак за класа, стил и красота.

 

Реклама