Витамин D и кожата

Не само костите страдат от недостига на витамин D, а и кожата. Тя става груба, суха, лющеща се и се пигментира изключително бързо. Лошото е, че тя се възстановява частично и много бавно след набавянето на точното количество витамин D. Затова особено дамите трябва да са изключително внимателни в подбора на храните и състоянието на кожата си. В апогея на козметичната индустрия все повече продукти са обогатени с витамин D, който главно се съдържа в кремовете за жени след 40 – годишна възраст.

Витамин D е изключително важен за организма, защото спомага за транспортирането на калций чрез кръвния поток до костите. Има два начина по които тялото получава витамин D:

* Излагане на ултравиолетовите лъчи
* Поглъщането храни или добавки, които съдържат витамин D

Ако не получавате витамин D от ултравиолетовите лъчи на слънцето, все пак, как да го получите? От храна богата на витамин D или от добавки? Колко витамин D ви е необходимо и може ли да се предозира?

Повечето учени и лекари са съгласни, че дозата на витамин D препоръчана от FDA е твърде ниска. Тези насоки са създадени през 1997 г. и от тогава, добри научни изследвания показват, витамин D предприети в тези дози не предпазва от остеопороза или крехки кости.

Според FDA, 2000 IU е безопасна доза за всеки, с изключение на деца под една годишна възраст. Изследвания обаче показват, че възрастни, приемащи дози до 10 000 IU дневно в продължение на пет месеца не са имали никакви доказателства за предозиране.

В крайна сметка, най – добрата за вас трябва да се определи от лекаря ви, но ако сте здрави възрастни, а не бременна или кърмеща жена, имате три варианта на витамин D:

* Витамин D2: ергокалциферол, който идва от растения.
* Витамин D3: холекалциферол, който идва от излагане на ултравиолетовите лъчи и някои храни.
* Някои проучвания показват, че D3 завишава витамин D нивата в кръвта, като в това положение той е по – висок от D2, но D2 е доказано, че е ефективен при предотвратяване на витамин D дефицит при правилната доза. Добрата новина е, можете да използвате D2 и D3, за да получите всички предимства на здравословни нива на витамин D в кръвта.

Витамин D се среща естествено в някои храни, като сьомгата и определен вид гъби. Можете да получите витамин D от излагането на слънчева светлина, но по разумен начин, от 5 до 10 минути на слънце, след което нанасяте отново слънцезащитните кремове.

Яжте риба тон и гъби, а ако не сте им привърженици можете да ги замените с млечни продукти – сирене, кисело и прясно мляко, и яйца. В Съединените щати, млякото и портокаловият сок са обогатени с витамин D. Много зърнени закуски също са обогатени с витамин D.

Най – сигурният начин да получите точната доза витамин D е от добавките. Адаптираните млека на бебета са обогатени с точната доза витамин D. На фармацевтичният пазар има много голямо разнообразие на такива добавки за възрастни, които естествено се изписват след изследвания установяващи тяхната нужда.

 
Солариум Солариум сe използва не само за приятен тен, но и за лечение на: грип, ...
Как да използваме изкуствените мигли Харесват ти очите на Талия или на Бритни Спиърс нали?! Изкуствените...
Тенденции и съвети за красив външен вид Желанието да бъдете "Красавицата” е присъщо на всички жени и това...

Реклама