Витамин D и кожата

Не само костите страдат от недостига на витамин D, а и кожата. Тя става груба, суха, лющеща се и се пигментира изключително бързо. Лошото е, че тя се възстановява частично и много бавно след набавянето на точното количество витамин D. Затова особено дамите трябва да са изключително внимателни в подбора на храните и състоянието на кожата си. В апогея на козметичната индустрия все повече продукти са обогатени с витамин D, който главно се съдържа в кремовете за жени след 40 – годишна възраст.

Витамин D е изключително важен за организма, защото спомага за транспортирането на калций чрез кръвния поток до костите. Има два начина по които тялото получава витамин D:

* Излагане на ултравиолетовите лъчи
* Поглъщането храни или добавки, които съдържат витамин D

Ако не получавате витамин D от ултравиолетовите лъчи на слънцето, все пак, как да го получите? От храна богата на витамин D или от добавки? Колко витамин D ви е необходимо и може ли да се предозира?

Повечето учени и лекари са съгласни, че дозата на витамин D препоръчана от FDA е твърде ниска. Тези насоки са създадени през 1997 г. и от тогава, добри научни изследвания показват, витамин D предприети в тези дози не предпазва от остеопороза или крехки кости.

Според FDA, 2000 IU е безопасна доза за всеки, с изключение на деца под една годишна възраст. Изследвания обаче показват, че възрастни, приемащи дози до 10 000 IU дневно в продължение на пет месеца не са имали никакви доказателства за предозиране.

В крайна сметка, най – добрата за вас трябва да се определи от лекаря ви, но ако сте здрави възрастни, а не бременна или кърмеща жена, имате три варианта на витамин D:

* Витамин D2: ергокалциферол, който идва от растения.
* Витамин D3: холекалциферол, който идва от излагане на ултравиолетовите лъчи и някои храни.
* Някои проучвания показват, че D3 завишава витамин D нивата в кръвта, като в това положение той е по – висок от D2, но D2 е доказано, че е ефективен при предотвратяване на витамин D дефицит при правилната доза. Добрата новина е, можете да използвате D2 и D3, за да получите всички предимства на здравословни нива на витамин D в кръвта.

Витамин D се среща естествено в някои храни, като сьомгата и определен вид гъби. Можете да получите витамин D от излагането на слънчева светлина, но по разумен начин, от 5 до 10 минути на слънце, след което нанасяте отново слънцезащитните кремове.

Яжте риба тон и гъби, а ако не сте им привърженици можете да ги замените с млечни продукти – сирене, кисело и прясно мляко, и яйца. В Съединените щати, млякото и портокаловият сок са обогатени с витамин D. Много зърнени закуски също са обогатени с витамин D.

Най – сигурният начин да получите точната доза витамин D е от добавките. Адаптираните млека на бебета са обогатени с точната доза витамин D. На фармацевтичният пазар има много голямо разнообразие на такива добавки за възрастни, които естествено се изписват след изследвания установяващи тяхната нужда.

 

Реклама