Акне

Има много митове за причините пораждащи акне и затова как да се лекува, ето и най – известните от тях:

Акнето ми ще си мине от само себе си.
Това просто не е вярно! То може да остави трайни белези върху кожата и самочувствието ви. Консултирайте се с вашият лекар за лечението му.

Акнето е знак за лоша хигиена.
Акне не означава, че кожата ви е мръсна. Тези неприятни черни точки са пълни не с мърсотия, а с натрупване на меланин.
В действителност, миенето на кожата твърде много пъти на ден и използване на груби, абразивни почистващи средства я изсушава и уврежда, което пък от своя страна предразполага появата на акне.

Храни като шоколад, пица, пържени картофи предизвикват акне.
Въпреки, че здравословното и балансираното хранене насърчава общото благосъстояние на тялото, включително и на кожата, това е мит специално за кожата. Храни като шоколад и пържени картофи пряко не предизвикват появата на акне.

Акнето е за тийнейджъри. Не мога да получа акне, ако не съм тийнейджър.
Знаете ли, че около 25% от всички хора на възраст между 25 и 44 години имат акне? Много зрели жени имат акне поради хормоналните колебания, които имат преди месечният си цикъл. А медикаменти като противозачатъчните хапчета и състояние като бременност също могат да допринесат за наличието на акне.

Изчистването на акнето е най – сигурният начин да се отървете от него.
Всъщност това може да увреди структурата на кожата и да възпали пъпката, което ще й отнеме повече време да изчезне отколкото преди. Препоръчително е да минете специална акне терапия при специалист, от колкото да си мислите, че можете и сами вкъщи.

Слънчевата светлина ще спомогне за подобряване на акнето.
Вярно е, че излагането на слънце ще изсуши съществуващите пъпки, но това няма да попречи на появата на нови такива. При някои хора, слънцето действително може да влоши акнето, като допринесе да се запушат порите. Също така, лекарства като тетрациклин и ретиноиди, с които се третира акнето по принцип могат да изострят чувствителността на кожата към слънцето, което ще доведе до лоши изгаряния, ако кожата ви е незащитена.

Акнето не е достатъчно важно, за да потърсите лекарска помощ.
Акнето се квалифицира като нормална част от израстването, но много хора не осъзнават опустошителните ефекти, които може да има върху тяхното самочувствие и качеството на живот. Леките форми могат да се контролират и без намесата на лекар, но има и тежки случай като кистозно или възлесто акне, които без намесата на лекар няма да минат и ще се задълбочат. Колкото по навреме започнете да го контролирате, толкова по сигурни ще бъдете, че няма да ви останат белези или да се разрасне.

 
Опасни съставки в козметичните продукти Кожата е най-големият орган на тялото, затова й трябват доста грижи....
Блефаропластика Операцията или т.нар. блефаропластика е процедура за премахване на...
6 от най – добрите, ярки и стилни обувки за сезона Ето ви решението, което чакахте, за да добавите малко сексапил към...

Реклама