бръчки

Кожата се състои от 3 слоя - епидермис, дерма и подкожна тъкан.

Епидермис
Епидермисът е най – външния слой и действа като бариера между външната среда. Клетките на епидермиса – кератиноцити, се движат от долния слой на епидермиса към най – горния слой и изграждат външната обвивка. След като тези клетки достигнат най-горния слой, те се лющят.

Дерма
Вторият слой на кожата е дермата, която съдържа структурните елементи на кожата – съединителната тъкан. Има различни видове на съединителната тъкан с различни функции. Например, колагена придава на кожата нейната здравина, протеините известни като глюкозаминогликани дават на кожата тургора, а еластиновите влакна нейната еластичност и свежест.

Кожно – Епидермално съединение
В пресечната точка между дермата и епидермиса има важен епидермален възел, чрез който епидермиса получават хранителни вещества от кръвоносните съдове в дермата.

Подкожната тъкан
В долния слой на кожата е подкожната тъкан или мастните клетки. Тези мастни клетки играят ролята на изолация на тялото от загуба на топлина.

Хронологичен стареене и бръчки
Когато човек остарява епидермални клетки стават по – тънки и кожата изглежда видимо по крехка. Намаленият лепкавост на клетките намалява ефективността на бариерна функция, което позволява влагата да се отделят, вместо да се съхранява в кожата. Това води до сухота. Броят на епидермални клетки намалява с 10% на десетилетие и те се делят все по – бавно, тъй като възрастта намалява способността на кожата да се възстановява по – бързо.
Колагенът и еластиновите влакна също са с намалено производство, което само по себе си отпуска кожата. Мастните жлези стават по – големи, но произвеждат по - малко себум и намалява броя на потните жлези на лицето. И двете промени водят до суха кожа.
В подкожната тъкан, мастните клетки стават по – малки с възрастта. Това води до по-забележими бръчки, тъй като мастните клетки не могат да "запълнят" щетите от другите слоеве.

Слънцето и бръчките
Излагането на ултравиолетовите лъчи, UVA и UVB, от слънчева светлина представлява 90% от симптомите на преждевременното стареене на кожата. Размерът на увреждане на кожата, причинени от слънцето, се определя от общата сума живот от излагането на радиация на пигмента на кожата.

Слънчевата светлина и ефекта върху епидермиса
Промените в епидермиса, причинени от слънцето включват изтъняване на епидермиса и растежа на кожните лезии, като актинични кератози, базален карцином и плоско клетъчен карцином.

Слънчевата светлина и ефекта върху дермата
В дермата слънчевите вредни лъчи увреждат колагена и това води до по – бърз процес на стареене независимо от възрастта. Става процес в дермата, който води до образуването на дезорганизирани колагенови влакна, известни като слънчеви белези, от които кожата не се възстановява при често повтаряне на този процес и се получат бръчките.

Хормоните и бръчки
Много е вероятно, когато има промени по кожата да са в резултат на хормонални ефекти от менопаузата или намалено производство на естроген.
В опити с животни липсата на естроген може да доведе до намаляване на колагеновите нива от 2% на година и намаляване на дебелината на кожата 1% годишно.

 
Маски за коса Подхранваща маска за суха и третирана коса: разбиват се 2 или повече...
Грим от “AM.” до “PM.” Лесно е да трансформираш един дневен грим във вечерен. Ето ви няколко...
Какъв е срокът на годност на козметичните продукти за лице? След колко време трябва да премахнем козметичните продукти от...

Реклама