Зехтинът е уникален и полезен продукт за целия организъм. В последните години той все по-често се използва в козметиката. Според компаниите-производители продуктите със зехтин заздравят и правят косата блестяща, правят ноктите красиви или предпазва кожата от бръчки...

Ако обаче нямате под ръка козметични продукти със зехтин, можете да го използвате и в натуралната му форма.

При положение, че искате да придадете блясък на косата си, просто смесете малко зехтин към балсама си за коса. Според народните рецепти дори можете спокойно леко да намажете краищата на косата си със зехтин. След което обаче изплаквате.

Полезно е за кожата около очите, след като почистите грима от тях, да втриете няколко капки зехтин. По този начин кожата около очите ще се овлажни. Внимавайте обаче зехтинът да не влезе в очите.

Ако смесите няколко капки зехтин с лимонов сок, можете да нанесете върху кожата на лицето. Тази проста процедура ще има дълготраен овлажняващ ефект.

Ако пък смесите малко зехтин с натрошени бадеми, ще си направите лесно домашен ексфолиант. С който можете да разтриете лицето си, като по този начин хем ще си направите скраб маска, хем ще овлажните кожата си.

Лесна маска за лице са прави от зехтин и мед.

Ако 2-3 пъти в седмицата мажете ноктите си със зехтин, то те ще станат по-здрави и по-блестящи. Може също да затоплите леко малко количество зехтин и да потопите в него ноктите си.

Освен, че може да ни послужи като разкрасително средство, зехтинът е и полезен за здравето ни. Той притежава антиоксидантни свойства. Предпазва клетките от увреждане и помага на увредените да се възстановят.

Зехтинът е източник е на витамин Е и А. Консумирането на маслини и зехтин намалява кръвното налягане и растежа на някои тумори. / ezine.bg

 

Реклама