Естествена грижа за кожата при акнеХраненето
Кожата ви е може би най-пренебрегваните орган на тялото. Когато вашата система е с небалансирано хранене, резултатите могат да се изразят под формата на пъпки, черни точки и комедони. Вашето ежедневно меню трябва да включва храни богати на фибри, пресни продукти, протеин, плодове зеленчуци, всички те са едни от най-добрите форми за природна грижа за кожата при акне.
Пиенето на големи количества вода също така допринася за здравословния тен. Водата помага да се очисти тялото от отпадъчните материали и други токсини.

Естествена грижа за кожата при акне

Има някои витамини и минерали, които също произвеждат здравословен блясък на кожата. Например, витамин А намалява производството на себум, масло, което причинява образуването на акнето. Този витамин също така поддържа и ремонта на съединителната тъкан на кожата. Витамин С подобрява растеж на тъканите и ремонтира инфекции и укрепва имунната система. Витамин Б, под формата на тиамин, рибофлавин, ниацинмид, пантотенова киселина, както и пирадизин, могат да намалят стреса (който стимулира високото омазняване на кожата), подобряват кръвообращението, както и помагат на храносмилателният процес.
Не забравяйте, че функциите на тялото са взаимосвързани. Ако един процес е развален, цялото ти тяло може да пострада.

Домашните маски
Например, мед и ябълков оцет са особено подходящи за третиране на пъпки. Смес от двете могат да имат силен анти-микробен ефект върху пъпките. Медът има антибактериални свойства, докато оцета действа като дезинфекционно на кожата ви.

Естествена грижа за кожата при акнеИзцедете няколко капки сок от цитрусови плодове и намажете  засегнатите райони това действа доста добре. Лимони, портокали, киви – те имат  засилено пилинг действие върху вашата кожа. Ако вашето акне е леко и не е станало хронично, може просто да страдате от обикновени запушени пори. Тук ексфолиацията може да промени това състояние. Можете да проследите тази простичка рецепта за здрава и нежна кожа:

* Отворете си порите чрез навеждане на лицето над купа с вода за около 10 минути. Ако желаете, можете да добавите джоджен и розмарин, тъй като и двете растения са с почистващи свойства.
* Леко търкайте лицето си с овесена каша.
* Поставете няколко капки лимонов сок във вода и натопете лицето си.

Въпреки това, ако кожата ви е в тежко състояние, не забравяйте да се консултирате с дерматолог, преди да изпробвате тези рецепти. Киселините присъстващи в цитрусовите плодове могат да раздразнят чувствителната кожа.

Причини за акнето
Над 80% от населението в тийнейджърска възраст страда от това състояние на кожата.  Въпреки това, то може да се появи и при възрастните. Това може да бъде причинено от стрес, недостиг на витамин, както и дисбаланс на хормоните. Резултатът е високо производството на себум, който запушва порите и произвежда грозното акне.

 

Реклама