Какво е АкнеАкнето е кожно заболяване, от което страдат милиони хора по целия свят. То е едно от най-разпространените кожни заболявания на нашето съвремие. Засяга както мъжете, така и жените. От него страдат предимно младите хора по време на пубертета, но акнето може да засегне и възрастните. Счита се, че акнето се поражда в резултат от нарушение на хормоналния баланс на организма, неправилно хранене, лоша хигиена на кожата, неправилен начин на живот, натрупани токсини в организма.
При някои хора акнето отминава с времето. Но това съвсем не е така при всички.

В повечето случаи се налага да се проведе продължително лечение с медикаменти, грижа за кожата със специални козметични препарати, промяна в начина на хранене и начина на живот.

Добрата новина е, че акнето се подава на лечение, при това успешно.
Лечението на акнето е трудно, отнема дълго време и често изисква промяна в навиците на засегнатото лице. Като цяло акнето е неприятен проблем, който смущава самочувствието на младите хора, кара ги да изпитват притеснение от своя външен вид и да се срамуват. За да не останат трайни белези по кожата като следствие от акнето е необходимо да се приложи адекватно и навременно лечение.

Какво представлява Акнето?
Акнето представлява кожно заболяване, при което се запушват отворите на мастните жлези и се образуват черни точки, известни още като комедони. От тях в последствие може да се получи зачервяване и поява на пъпки с гнойни върхове. Това може да прерастне в тежък възпалителен процес, който да има трайни последствия за страдащия от акне.
Секретът, произвеждан от мастните жлези, изпълнява множество важни функции. Той спомага за запазване на еластичността на кожата, не позволява нейното прекомерно изсушаване, участва в терморегулацията, има бактерицидно действие и други. Но когато производството на този секрет е завишено, особено в зоните с повишена концентрация на мастни жлези, каквито има по лицето, гърба, раменете, се появява акне.

Дейността на мастните жлези се регулира от хормоналната и нервновегетативната системи в човешкия организъм. В пубертета, нивото на андрогени в организма нараства, а е известно, че те са пряко свързани с повишеното отделяне на секрет от мастните жлези. Естрогените от друга страна понижават тази секреция. Именно поради тази причина за лечение на акне широко се използват антиандрогенни лекарствени препарати.

Нарушенията в производството на секрет от мастните жлези са известни под наименованието себорея. Причините за нейното възникване могат да бъдат много. Най-разпространени са хормонални нарушения, нарушения във функционирането на нервната система, нарушения в обмяната на веществата в организма. Кожата става податлива на инфекции, комедони, акне.
В зависимост от посоката на нарушението различаваме мазна и суха себорея. Мазната себорея се свързва с повишено отделяне на секрет, а сухата себорея - с намалено. В първия случай кожата и косата се омазняват прекомерно, а във втория се поява зачервяване и лющене на кожата.

Лечението на двата вида себорея е различно, тъй като при мазната себорея то се свежда до опит да се намали производството на мастна секреция, докато при сухата себорея често се налага допълнително омазняване на кожата за поддържане на нейната еластичност и красота. Във всички случаи лечението на себореята трябва да започне с посещение при дерматолог. Никога не предприемайте самолечение, защото устонавяването на причината за себореята е един от най-важните фактори за нейното успешно лечение.
Защо споменаваме себореята? Защото има много общо между нея и акнето. Двете заболявания често са в тясна връзка.
И в крайна сметка: Може ли да се излекува акнето?
Всичко е във Вашите ръце ... / www.acne-bg.com

 
Лазерна епилация В последните години лазерната епилация започва да набира все...
Солариумът: плюсове и минуси През зимата можете да посещавате солариум, но умерено т.е. без да се...
Шестте най - повтаряни грешки в домашната козметика Много дами по навик или по съвет на приятелки опитват един или друг...

Реклама