Много хора имат лунички без да знаят нищо за тях: какво представляват, как се образуват и т.н. научното /images/stories/moda i krasota/moda3название на луничките е  ефелиди.  Кратко казано, луничките представляват увеличено натрупване на меланин и структурна промяна на меланозомите в меланоцитите. Меланозомите представляват мястото, където се натрупва меланин в пигментните клетки-меланоцити. Нормално меланозомите имат сферична форма, но при луничките меланозомите са издължени елипсовидно.
Това са малки жьлтокафяви до тъмнокафяви петна, локализирани предимно по кожата на лицето. Наблюдават се по – често при блондини и лица с червеникава коса. Формата им е кръгла до неправилна полигонална.  Те са с наследствен характер, защото техният ген е доминантен.
Луничките се появяват през пролетта, през лятото потъмняват и изчезват през зимата. Появяват се към 6/ 7 годишна възраст и се засилват около 25 година. След 40 години обикновено изчезват.

Добре е  да се избягват слънчевите лъчи от хора с лунички, тъй  като то ги активира и те се увеличават като брой и потъмняват като цвят. Трябва да се използват кремове с избелващ ефект и много витамин С. високо факторни слънцезащитни лосиони на плажа са задължителни.

 
Типове коса и грижата за тях Суха коса Външен вид: Лесно се оплита, чуплива е. Как да се погрижите за...
Мазила за косопад - Смесваш 2 супени лъжици мас, 1 супена лъжица газ, кафе (мляно), кисело...
Изтощена коса - причина за косопад ? Какви са причините косата през есента да пада и да изглежда изтощена? ...

Реклама