Лазерният пилинг е терапия на разширените пори, белезите по лицето и тялото, фините и по – дълбоки Лазерен пилинг – убиецът на разширените пори по лицетобръчки.
Преди около 4 години американската компания “Reliant” предложи първия на пазара неаблативен (без изгаряне на кожата) фракселен лазер (Fraxel), излъчващ в инфрачервения спектър, който в рамките на 5-6 процедури осигуряваше ефективност, доближаваща се до тази на стандартния лазерен пилинг (resurfacing) с CO2 лазер, без сериозни странични действия, но при една твърде висока себестойност на процедурата.
В момента не по – малко от осем сериозни компании произвеждат лазери, работещи с фракселна технология. Характерното за фракселната технология е, че не се обработва цялата кожна повърхност, а между 20% и 40% от нея. Този ефект се постига чрез специално устройство, което е различно при различните производители.

Когато това устройство е скенер, той е настроен така, че прогаря (при аблативните) или загрява (при неаблативните лазери) малки участъци от кожата, но на голяма дълбочина. По този начин се постига комбинацията от висока ефективност и липса на сериозни странични ефекти.
Произвежданите в момента лазери с фракселна технология се различават значително по своята ефективност, като най – общо казано неаблативните лазери (работещи без изгаряне на кожата) са по – малко ефективни, изискват повече процедури, но са с по – малко странични действия от аблативните лазери (работещи с прогаряне на малки отвори в кожата), при които няколко дни след една процедура се наблюдава над 50% подобрение на патологичните промени.
От своя страна аблативните фракселни лазери са два вида: CO2 лазери, които проникват по – дълбоко и са по – ефективни и Erb-YAG лазери, които действат по – повърхностно и при по – слабо изразени промени. От голямо значение е и диаметърът на отворът, който се прогаря в кожата, като колкото по – малък е той, толкова по – бързо е възстановяването и по – добър е ефекта. Колкото по – голям е диаметърът, толкова по – повърхностно и по – слабо действа лазерът и възможните странични ефекти са повече. Обичайните стойности на диаметърът на отворите са между 0,26 мм до 1,2 мм.
Предпазването от ултравиолетови лъчи от естествени (слънцето) или изкуствени източници (солариуми) трябва да става за период не по – къс от 45 дни след процедурата. Очаквания ефект е в зависимост от използваните параметри и тежестта на патологичните промени, но при оптимални параметри подобрението е не по – малко от 50% по отношение на разширените пори, белезите след акне или варицела, както и при повърхностни и умерено дълбоки не мимически бръчки. При терапията на мимическите бръчки по челото, между веждите и около очите е добре фракселния лазерен пилинг да се предшества от успешна терапия с ботулинов токсин около седмица преди това.

 

Реклама