ЛипосукциятаЛипосукцията, наричана още липопластика или липектомия, представлява оперативно отстраняване на локализираните излишъци от мастна тъкан. Три са често прилаганите варианти на процедурата:

 • Традиционна липосукция чрез оперативно изсмукване на мастните депа
 • Оттичаща или супер мокра техника, при която се влива салинен разтвор с добавен адреналин или упойващи средства преди отстраняването на излишната мазнина
 • Ултразвукова липопластика (UAL – ultrasound-assisted lipoplasty), при която се използва ултразвукова енергия за втечняване на мастните клетки преди тяхното оперативно изсмукване
Споменатите техники се използват за премахването на мастни натрупвания, локализирани в:
 • Бузите, брадичката и шията
 • Горната част на ръцете
 • Областта на гърдите
 • Гърба
 • Корема и кръста
 • Дупето
 • Бедрата
 • Коленете
 • Глезените и прасците

Липосукцията може да се извършва самостоятелно или заедно с други процедури на пластичната хирургия като лифтинг, намаляване на гърдите при мъжете и жените, абдоминопластика. Липосукцията не се смята за лечение на пълнотата и не е заместител на диетите и физическата активност, не представлява и ефективен начин за лечение на целулит.
Чрез нея обаче перманентно се оформят телесните контури в диспропорционалните области на натрупване на мастни депа. Подходящи кандидати за процедурата са възрастни индивиди с отклонение от идеалната за тях телесна маса не повече от 30%, със стегната, еластична кожа и добър мускулен тонус.
Липосукцията е процедура, свързана с много специфичен следоперативен период. Преди всичко трябва да се знае, че окончателният резултат се оформя за период от 3 до 6 месеца. Това е обусловено от различните и специфични механизми за възстановяване на тъканите. В следоперативния период могат да се набележат няколко периода:

Период на травматичния оток (7 - 10 дни)
През първата седмица обработените области са подути поради наличието на травматичен оток в тях. Механизмът на развитието му е подобен на този, когато се ударите и се дължи най – вече на излаза на течност от съдовете. Под кожата се появяват насинявания в резултат на излялата се в тъканите кръв. Обработените области са болезнени както при сериозно натъртване. На вторият ден след операцията се облича еластичен колан върху превръзката, който се сваля само когато се взема душ, а това става след седмия ден. Коланът се носи денонощно в продължение на два месеца и употребата му е от изключително значение за бързото възстановяване и добрите крайни резултати.

Период на мастния оток (около 3 месеца)
По време на травматичния оток се извършва постепенна резорбция на течностите, излезли от съдовете в пространството между клетките на тъканите. След пълната им резорбция травматичния оток изчезва, но тъканите все още са леко подути. Това се дължи на разбитата мастна тъкан, която не е могла да се изсмуче от канюлата и е останала в пространството между клетките. Нейната резорбция е значително по-бавна (1-3 мес.) и се подпомага от еластичното бельо. След 10 ден обикновено започват да изчезват и кръвонасяданията под кожата. Все по – очертан става подобреният контур на фигурата, но все още той не е окончателен.

Период на съединителнотъканното придръпване (3-6 месеца)
В резултат на движенията на канюлата в мастното депо са се образували тесни тунели. По-късно в тези тунели се развива съединителна тъкан подобна на тази, която образува белезите на раните. Тази съединителнотъканна мрежа има своя биология. Те "узрява" бавно (3-6-12 месеца) като постепенно изтънява и придръпва кожата към подлежащата мускулатура. Това постепенно и леко придръпване оформя окончателния резултат в периода между 3 и 6 месеца след проведената липосукция.
Посещение на сауна, басейн, масаж (дрениращ масаж, таласотерапия), фитнес и всеки вид спорт, свързан с физическо натоварване е препоръчително едва след изтичането на 1? - 2 месеца след операцията. Относно движението пеша и дистанциите няма ограничения.
Вашите превръзки ще бъдат временно махнати в рамките на няколко дни, така че Вашият пластичен хирург може да проучи третираните области. Вие ще забележите отоци и натъртване, които трябва да бъдат очаквани. Отоците обикновено започват да спадат седмица след операцията. Възможно е изтичането на течност от раната няколко дни след операцията, което е нормално. В постоперативния период спазвайте разумен хранителен режим – помнете, че липосукция е оперативна техника за оформяне на тялото, а не за отслабване.
Само след няколко дни (до седмица) ще можете да се върнете към работа и обичайните си дейности. В отделни случаи можете да планирате повечето от Вашите нормални дейности в рамките на една или две седмици и да започнете някаква форма на упражнения скоро след това.
Оздравителният процес е постепенен, така че бихте могли да си създадете нагласата, че добрите резултати не са налице, но с малко повече търпение и спазване на предписанията на Вашия лекар, скоро ще се насладите напълно на резултатите от Вашата операция.
Резултатите на липосукцията ще бъдат постоянни, докато поддържате Вашето следоперационно тегло. Дори ако наддадете няколко допълнителни килограма, ще разберете, че тежестта е разпространена по-равномерно, вместо да се натрупва в областите, които бяха проблематични за Вас в миналото.
Спешни ситуации, при които трябва незабавно да се обърнете към Вашия хирург:

 • кървене
 • силна болка
 • увеличаване на отока
 • температура над 38 градуса

ресурси: plasticsurgery-bg.com
thorax.bg

 
Модни гафове Има дрехи, които колкото и да са скъпи или красиви ако не сте ги...
Подходящи аксесоари през зимата Ще изглеждате великолепно ако "гарнирате" роклята си с едно ...
Френски маникюр  С неутралният френски маникюр ноктите винаги изглеждат чисти и...

Реклама