Състоянието на косата е един от точните барометри за здравето. Различните сигнали за проблеми с нея са показател за нарушения в общото здравословно състояние. Навременните мерки ще помогнат своевременно да се овладее кризата и организмът ще се върне към своето нормално функциониране.

Проблем №1: цъфтящата коса
Ако се подстригвате редовно (на всеки 3-4 седмици), не злоупотребявате със сешоара, а косата ви въпреки това прилича на сено, замислете се за своето хранене - трябва да употребяват повече плодове и зеленчуци, зърнени култури, ядки и семена, растителни мазнини и особено вода. Забравете за пържената, пикантната и мазна храна (включително тази, приготвена в заведенията за бързо хранене).

Съвет: Намажете косата си със зехтин, рициново или бадемово масло, след това я завийте с хавлиена кърпа. След 1 час измийте косата и я намажете с жълтък и кисело мляко. Накрая изплакнете косата си с отвара от лайка или липов цвят. Процедурата може да повтаряте 1-2 пъти седмично, докато положението се нормализира.

Проблем №2: късащата се коса
Това често е сигнал за проблеми в червата. Опитайте се да заздравите косата си с помощта на общодостъпните средства, но ако няма подобрение, потърсете помощ от специалист.

Съвет: трябва да употребявате повече кисело-млечни храни. Правете се маска с алое, мед и рициново масло (по 1 с. л.), 1 жълтък и 1 ч. л. коняк. Маската трябва да се държи върху косата около час. Най-добре е да се направят 6 последователни процедури - по една седмично.

Проблем №3: “помътняване” на косъма
Това подсказва за недостатъчна гладкост на косъма, а също така за изгаряне на пигмента (естествен или изкуствен). Главна причина за нездравия вид на косата е ниският хемоглобин. Жените по принцип страдат по-често от желязодефицитна анемия, тъй като губят много желязо по време на месечния си цикъл.

Съвет: имате нужда от повече витамин Н, който трудно се намира в природата и затова трябва да приемате препарати, съдържащи този витамин. Подхранете организма, като ядете повече бадеми, авокадо, млечни продукти, тиквени семена. Не забравяйте за цинка - изтънялата коса свидетелства за неговия недостиг. Компенсирайте с повече морски деликатеси. Употребявайте и повече овесени ядки, бобови култури, яйца и мляко, черен хляб.

Проверете хемоглобина си и наблягайте на продуктите, съдържащи желязо - нар, меса, червено вино.

Проблем №4: наелектризиращата се коса
Когато температурите се повишат, косата често се наелектризира. А ако навън вали, тя “провисва”. Причината за това обикновено е повишената пореста структура на корените на косъма.

Съвет: Изплаквайте косата с охладена минерална или газирана вода, която добре тонизира кожата на главата и оказва естествен микромасажен ефект, като стимулира кръвообращението.

Проблем №5: сухата коса
Тя, както и сухата кожа, често е знак за проблеми с отделителната система. Възможно е да страдате и от недостиг на витамини А, В, С и белтъчини.

Съвет: Използвайте шампоани и маски за коса, съдържащи например екстракт от бамбук. Те укрепват и подхранват тънката и увредена коса, а и й придават допълнителен обем.

Проблем №6: окапване на косата
Няма място за паника. Опитайте се да анализирате състоянието й от последните 6 месеца. Ако току-що сте родили или поради някаква причина сте прекъснали бременността си, нямата повод за тревоги. Окапването на косата често се дължи на ендокринни нарушения. Такива промени в организма провокират нарушения в баланса на мъжките и женските хормони, а това се отразява на косата.

Съвет: Изчакайте. След 2-3 месеца състоянието на косата ви би следвало да се подобри. Ако няма промяна, направете си кръвен анализ. Окапването на косата може да бъде признак и на захарен диабет. Стресът, хроничният запек и шийната остеохондроза също са причини за окапването на косата. Трябва да приемате повече целулоза, вода и да се занимавате с повече спорт.

Проблем №7: пърхотът

Бъдете внимателни със стомаха и червата - пърхотът понякога е свидетелство за проблеми с дебелото черво или забавена обмяна на веществата. Макар и по-рядко той може да е последствие от алергия.

Съвет: Хранете се правилно. Избягвайте употребата на захар, сол, кафе и газирани напитки. Ферментните медикаменти (от типа на мезим форте) ще помогнат на функционирането на черния дроб и задстомашната жлеза и съответно би следвало да подобрят състоянието и на косата.

Проблем №8: косата побелява и се появява оголване на темето
Когато тази тенденция не е свързана с възрастта и генетична предразположеност, може би се касае за проблеми със задстомашната и щитовидната жлеза. Или съществува някакъв проблем, свързан с хормонална дисфункция.

Съвет: Яжте по-малко сол и кисела храна, не се преуморявайте, избягвайте стреса.

Проблем №9: съвсем неочаквано русата коса потъмняваТрябва да се обърнете към специалист. Потъмняването на косата може да е сигнал за проблеми с черния дроб или жлъчката - затрудненото оттичане на жлъчния сок от черния дроб в червата способства за попадането в кръвта на оцветяващи пигменти, които се съдържат в него. Кръвта разнася пигмента към корените на косата и тя потъмнява.

Съвет: Откажете се от пържената храна, газираните напитки и сладоледа.

Доказано е, че косата е най-гъста около 30 годишна възраст. От 30 до 50 години количеството й рязко (а при някои хора постепенно) намалява, след това обикновено остава без промяна.

Източник АКТУАЛНО

 

Реклама