Как лазерът премахва космите?Лазерна епилация - въпроси и отговори
Лазерът излъчва светлина в невидимия спектър, която прониква в кожата без да я наранява. Най-ефективен е при косми в начална (анагенна) фаза на растеж. Светлината се поглъща селективно от тъмните пигменти на космените фоликули, там тя се трансформира в топлина, което води до атрофия на луковицата и намалява способността й да произвежда косми, без да поврежда прилежащата кожа.

Безопасна ли е лазерната епилаця?
Обезкосмяването с помощта на лазер е ефективен и доказан метод. Лазерът е уред, който може да бъде прецизно регулиран според фототипа на кожата на всеки пациент, като по този начин се гарантира ефективността на терапиите. Спазването на инструкциите и предохранителните мерки са изключително важни за безопаснотта на процедурата. Така, използването на мощния уред, адаптиран към съответния вид кожа на всеки пациент позволява ефективна и безопасна процедура.

Каква е разликата между лазерната епилация и другите методи за обезкосмяване?
Лазерната епилация е метод, който позволява третирането на относително голяма област от тялото в рамките на една сесия, като има дълготраен ефект и постепенно намалява количеството и качеството на новите косми.

Лазерната епилация перманентна ли е?
По-точно е да се каже, че това е метод за трайно обезкосмяване, осигуряващ прогресивно намаляване броя на космите, както и техния диаметър. След всяка терапия и в зависимост от това коя част от тялото се третира, процедурите се разреждат прогресивно от 2 пъти в месеца до 1 път на месец - месец и половина след няколко процедури. Като цяло, след завършване на пълен цикъл процедури обезкосмяването е практически цялостно и при нормален хормонален фон, клиентът може да разчита на перманентни резултати.

Всеки ли може да се подложи на лазерна епилация?
Като цяло всички хора от бялата раса могат безпроблемно да се подлагат на лазерна епилация.

Какво трябва да се направи преди лазерната епилация?
Задължително е да се пазите от слънцето поне няколко седмици преди лазерната терапия, тъй като тенът е противопоказен за тази процедура. Хората, които са на медикаментозно лечение трябва да предупредят лекуващия лекар за намерението си да се подложат на лазерна епилация, тъй като някои лекарства могат да доведат до свръхчувствителност към интензивната светлина. В такива случаи е най-добре да се отложи лазерната епилация до 1 седмица след края на лечението.

Как протича една сесия?
Лазерната епилация се предшества от депилация посредством един от следните методи:
Бръснене (само по посока на растеж на косъма, без контра): Прилага се при области, наситени с много, тъмни и дебели косъмчета (като тригъглник, бикини, мъжко лице).
Кола маска и карбонова боя: Това е много по-ефективен метод и се прилага навсякъде, където е възможно. Прави се стандартна кола маска (желателно е косъмчтата да са с дължина около 0,5 см). Следва нанасяне на специална хипоалергична карбонова боя в космените каналчета. Тази боя има 98% проводимост на лазерната светлина.
Екстракция на космите с пинсета + карбонова боя – Прилага се при много чувствителни и нежни места и навсякъде, където другите методи не са възможни.

Какви мерки трябва да се вземат след сесия лазерна епилация?
Препоръчваме Ви да използвате хидратиращи, успокояващи и туширащи червенината кремове в часовете след процедурата. Излагането на слънце или посещението на солариум са противопоказни. При слъчево време е желателно изполването на слънцезащитен крем.

Какви са минусите на лазерната епилация?
Лазерната епилация като цяло е безопасна процедура. За разлика от т.нар. фотоепилация или IPL (intense pulsed light), лазерните лъчи се фокусират под кожата и не засягат повърността й. При правилно изпълнение на процедурата странични и нежелани ефекти липсват.

Болезнена ли е лазерната епилация?
Лазерът произвежда серия светлинни импулси с честота на вълната 808 nm. Тя реагира с пигмента в космите и води до усещане за леко щипване или парване. Подобно е на ухапване от комар. При по-чувствителна кожа, няколко минути след като е осветена с лазера, тя може леко да порозовее и може да се появи усещане като от слънчево изгаряне, което отминава до 1-2 дни.

Колко време продължава една сесия лазерна епилация?
Всеки импулс на лазера третира област от около 1-2 кв. см. с десетина косъмчета. Продължителността на всяка сесия зависи от големината на третираната област. Епилацията на малки участъци като горна устна или брадичка тре около 15-20 минути, докато третирането на по-голяма област като бедро или подбедрица отнема повече време – около 2 часа.

Колко терапии са необходими?
Броят на необходимите сесии зависи от много параметри, най-важният от които е коя част на тялото ще бъде третирана и какъв е полът на пациента. Трябва да се има предвид също, че фоликулите, които са в телогенна фаза (почивка) не се влияят от лазерното лъчение. Като цяло, необходимо е да се направят от 4 до 8 сесии, в зависимост от първоначалното окосмение и степента на желаното обезкосмяване. Определени области, като лицето и гърба на мъжете, например, изискват повече сесии, чийто брой не може да бъде определен предварително.

Какви интервали трябва да се правят между сесиите?
Интервалите зависят от това в коя част на тялото ще се работи и от пола на пациента, като се разреждат прогресивно във времето. За области като горна устна и брадичка, интервал от 3 до 6 седмици е нормален.

forum.bg-mamma.com

 
Как да сияете на специални дни В моменти толкова специални моменти като празниците все се чудим...
Грижа за кожата - препоръки за здрава кожа Здравата кожа е от особено значение за красивия външен вид. Следват...
Маски за мазна кожа и разширени пори Почистваща маска Две супени лъжици кисело мляко се оставят да се...

Реклама