Фотоепилацията е най – съвременният и ефективен метод за трайно премахване на нежеланото окосмяване. Фотоепилацията – нов метод за борбата с нежеланото окосмениеПодходящ е за прилагане във всички части на тялото, като позволява да се третират както малки, така и големи области. Фотоепилацията се основава на принципа на селективната фототермолиза и се осъществява с апарати, които излъчват интензивна пулсова светлина. Светлинната енергия се поглъща от меланина (пигментът, който оцветява космите и кожата) и се трансформира в топлинна, която от своя страна се провежда по стъблото на косъма до неговия корен, където селективно се нагрява косменият фоликул и се разрушава, без да се уврежда околната кожа.
Трябва да се знае, че космите имат три фази на растеж, които се сменят през различни периоди от време в различните части от тялото и процедурата повлиява само космите в една от фазите на растеж (анагенната), в която коренът на косъма е добре оформен.

При фотоепилацията се използват апарати, които излъчват интензивна пулсова светлина. Използваното лъчение позволява да се третират различни типове окосмяване (от много светли до черни косми) и да се прилага при кожи с различна степен на пигментиране. освен това има по – малко нежелани ефекти и почти не причинява дискомфорт след прилагането. За разлика от нетрайните методи за обезкосмяване, позволява да се реши понякога тежкият проблем с врасналите косми.
Фотоепилацията е подходяща за прилагане при различен цвят на кожата и различна степен на пигментиране на космите, дори и при светли косми, но трябва да се отбележи, че сивите и чисто белите косми не се повлияват от процедурата, тъй като не съдържат нужното количество меланин, който играе ролята на хромофор за използваната светлина с определена дължина на вълната.
Усещането е по – скоро за парене, отколкото за болка. В някои зони, където кожата е по-пигментирана или п – чувствителна, а космите са по – тъмни и с по – дълбоко разположени корени, е налице и болка (например бикини линията и триъгълника). Разбира се усещането за болка е субективно и зависи и от прага за болка на всеки човек. Но когато кожата е по – силно пигментирана (по – рождение, след излагане на слънце или след солариум) има и болка.
Продължителността на една отделна процедура е различна в зависимост от това каква зона се третира. Например необходимото време за третиране на горна устна е около 5 мин., а за целите крака е около 60 мин.
Тъй като при процедурата се повлияват само космите в анагенна фаза на растеж на косъма, а във всеки един момент в тази фаза са около 50% от космите, т.е. само те могат да бъдат третирани, трябва да се направят няколко процедури. Техният брой варира между 6 и 8 (като за някои части на лицето необходимият брой процедури може да бъде и по – голям) и се провеждат през интервали от 1 до 3 месеца, което се определя от смяната на фазите на растеж на космите. Терапията се смята за успешна ако са премахнати около 90% от космите, а останалите 10% от тях са станали по – тънки и светли.
Според водещите специалисти в тази област ефектът е за няколко години, а за неговото задържане за по – дълъг период от време се препоръчва след приключване на необходимия брой процедури, да се провежда по една процедура годишно. Успешно лечение на кисти и куперозна кожа (кожа с капиляри).
Рисковете и страничните ефекти при фотоепилацията са сведени до минимум в сравнение с другите методи за трайно обезкосмяване и всички те са обратими. Най-често се наблюдава зачервяване веднага след процедурата, което изчезва още същия ден, но понякога може да се задържи 2-3 дни. По-рядко може да се наблюдават корички (крусти) или оток, които също изчезват в рамките на няколко дни. Най-дълго задържащият се страничен ефект са кафявите петна (хиперпигментациите), които се задържат няколко месеца и се дължат основно на неизползването на фотозащитни средства и неконтролираното излагане на слънце или провеждане на процедури в солариум. Абсолютно противопоказание е бременността. Не се препоръчва и в детска възраст.

 
Зонотерапия Източноазиатски похват на масаж, прилаган от народни лечители през...
Лошо ли е да ползваме миглоизвивачка ? Като цяло няма нищо лошо в това да ползвате миглоизвивачка. Но трябва...
Модни гафове Има дрехи, които колкото и да са скъпи или красиви ако не сте ги...

Реклама