Всички ние го имаме за даденост и го украсяваме с лак почти ежедневно. Но както всяко друго нещо, трябва Какво представлява чисто физиологично нокътяда сме насяно каква е структурата му, за да го предпазваме от механични увреждания.
Ноктите са видоизменени кожни клетки и когато ги третираме трябва да възприемем целият участък на нокътя като едно цяло. Мислено се разграничават няколко зони в нокътната структура.

Основата –  най-важният участък. Намира се под кожната гънка. Там кожните клетки се видоизменят, за да оформят нокътната плочка. Този участък е много мек и трябва много да се внимава при обработка, защото едно нараняване може да доведе до деформация на нокътя за цял живот. Когато кожните клетки се наслоят с кератин те се спояват, загубват способността да се отцепват и спойките в новообразуваната нокътна плочка са много здрави.

Средна нокътна прегъвка (кожната гънка, мантия). Това е кожата на пръста над основата, тя предпазва появяващият се нокът ( основата ).

Странична нокътна прегъвка ( странична стена ). Тя е издължаването на средната прегъвка. Защитава нокътната плочка от страни и направлява растежа на нокътя.

Епонихиум ( ръбът на нокътната прегъвка ). Тя затваря плътно тази зона и я запазва от бактерии, затова се избягва да се махат кожичките. Много често обаче той е голям и груб, плътно залепва по плочката и расте заедно с нокътя. Това води до цепенето му и е доста болезнено. При маникюра трябва да бъде обработено като кожичката бъде отлепена от нокътя чрез избутване и при редовни грижи тя постепенно се свива и не се залепва за нокътя.

Кутикула –  кожата около нокътя от вътрешната страна на нокътната сгъвка постоянно се отделя един слой чиста кожа, която остава на нокътната плочка и расте с нея. При направата на маникюр тя трябва да бъде премахната с дървен или метален инструмент.

Нокътна плочка –  видоизменени кожни клетки се залепват плътно и образуват слоеве. Най – горният се образува в най-долната част на основата и е най – твърд. Често при неправилно третиране той изтънява, ноктите стават меки, сухи и се белят. Когато нокътната плочка напусне горния край на пръста тя образува едно удължение наречено свободен край. Той е по – бял и не е прилепнал към нокътното легло.

Лунула ( полумесец ). Онази част от нокътя, която е под средната прегъвка и се показва предния край на основата. Той е по – бял, защото клетките там не са още видоизменени напълно. Не винаги е необходимо да се показва, това означава, че е добре предпазена. Когато е добре изразена много често ноктите са неравни и груби.

Нокътно легло. Намира се точно под нокътната плочка. Това е кожа, която за разлика от останалата е много добре снабдена с кръвни лимфни съдове, което поддържа нокътя здрав. Тя има ръбчета и вдлъбнатини по вътрешната страна на нокътната плочка. Ако тези ръбчета се повредят, спояването което е между нокътя и леглото се разделя и това предизвиква отделяне на нокътя от леглото.

Хипонихиум. Участъкът на кожа в самия край на нокътното легло под свободния край. Той осъществява плътно изолиране, което не позволява влизането на бактерии и вируси. Той има много неравни окончания, които сигнализират когато се нарушава тази изолация.

Линия на усмивката. Това е зоната на хипонихиума, погледнат през нокътната плочка.

Подобно на косата растежа на ноктите е различен при различните хора и при различните сезони. Ноктите израстват от 3 до 6 месеца от основата до свободния край. Скоростта е по – бърза през лятото и по време на бременност и по – ниска с напредването на възрастта.

 
Съвети за красив външен вид на моделите Винаги ли сте мечтали да имате перфектна фигура, като на модел? ...
Народни рецепти против торбички под очите Когато сутрин се събудите от сън и видите отражението си в огледало,...
Вашият тип кожа – коя е? За да използвате подходящите козметични продукти е необходимо да...

Реклама