Всички ние го имаме за даденост и го украсяваме с лак почти ежедневно. Но както всяко друго нещо, трябва Какво представлява чисто физиологично нокътяда сме насяно каква е структурата му, за да го предпазваме от механични увреждания.
Ноктите са видоизменени кожни клетки и когато ги третираме трябва да възприемем целият участък на нокътя като едно цяло. Мислено се разграничават няколко зони в нокътната структура.

Основата –  най-важният участък. Намира се под кожната гънка. Там кожните клетки се видоизменят, за да оформят нокътната плочка. Този участък е много мек и трябва много да се внимава при обработка, защото едно нараняване може да доведе до деформация на нокътя за цял живот. Когато кожните клетки се наслоят с кератин те се спояват, загубват способността да се отцепват и спойките в новообразуваната нокътна плочка са много здрави.

Средна нокътна прегъвка (кожната гънка, мантия). Това е кожата на пръста над основата, тя предпазва появяващият се нокът ( основата ).

Странична нокътна прегъвка ( странична стена ). Тя е издължаването на средната прегъвка. Защитава нокътната плочка от страни и направлява растежа на нокътя.

Епонихиум ( ръбът на нокътната прегъвка ). Тя затваря плътно тази зона и я запазва от бактерии, затова се избягва да се махат кожичките. Много често обаче той е голям и груб, плътно залепва по плочката и расте заедно с нокътя. Това води до цепенето му и е доста болезнено. При маникюра трябва да бъде обработено като кожичката бъде отлепена от нокътя чрез избутване и при редовни грижи тя постепенно се свива и не се залепва за нокътя.

Кутикула –  кожата около нокътя от вътрешната страна на нокътната сгъвка постоянно се отделя един слой чиста кожа, която остава на нокътната плочка и расте с нея. При направата на маникюр тя трябва да бъде премахната с дървен или метален инструмент.

Нокътна плочка –  видоизменени кожни клетки се залепват плътно и образуват слоеве. Най – горният се образува в най-долната част на основата и е най – твърд. Често при неправилно третиране той изтънява, ноктите стават меки, сухи и се белят. Когато нокътната плочка напусне горния край на пръста тя образува едно удължение наречено свободен край. Той е по – бял и не е прилепнал към нокътното легло.

Лунула ( полумесец ). Онази част от нокътя, която е под средната прегъвка и се показва предния край на основата. Той е по – бял, защото клетките там не са още видоизменени напълно. Не винаги е необходимо да се показва, това означава, че е добре предпазена. Когато е добре изразена много често ноктите са неравни и груби.

Нокътно легло. Намира се точно под нокътната плочка. Това е кожа, която за разлика от останалата е много добре снабдена с кръвни лимфни съдове, което поддържа нокътя здрав. Тя има ръбчета и вдлъбнатини по вътрешната страна на нокътната плочка. Ако тези ръбчета се повредят, спояването което е между нокътя и леглото се разделя и това предизвиква отделяне на нокътя от леглото.

Хипонихиум. Участъкът на кожа в самия край на нокътното легло под свободния край. Той осъществява плътно изолиране, което не позволява влизането на бактерии и вируси. Той има много неравни окончания, които сигнализират когато се нарушава тази изолация.

Линия на усмивката. Това е зоната на хипонихиума, погледнат през нокътната плочка.

Подобно на косата растежа на ноктите е различен при различните хора и при различните сезони. Ноктите израстват от 3 до 6 месеца от основата до свободния край. Скоростта е по – бърза през лятото и по време на бременност и по – ниска с напредването на възрастта.

 
Режете, режете, режете! Подстриганите като на Коко Шанел коси са на мода сред италианките през...
Вредни комбинации за различни ситуации ЧЕРНО + САКО Кратко и ясно: ненатрапчив сексапил и чист...
Какво още не ви е казал вашият фризьор Не е ли просто прекрасно, когато фризьорът ви , ви показва трик , който...

Реклама