Бръснене
Това е най-употребяваният методът. В едно проучване през 1990 г. фирмата “Gillette” установява, че 92 %Изберете своя начин да се обезкосмите от американките на възраст 13 години си бръснат краката. От тях 66 % ги бръснат изцяло, а 33 % - само до коляното. 98 % от жените бръснат подмишниците си, а само 50 % бръснат триъгълника си.
Друг масово дискутиран въпрос е – след бръснене поникват ли повече косми? Категорично не, казват експертите. Отрязването на косъма по никакъв начин не влияе върху неговия растеж, тъй като не се засяга неговият фоликул в дълбочина.

Кола – маска
Тя действа дълго и чрез нея кожата в обезкосмените участъци остава идеално гладка. При продължителната й употреба част от космите “умират”.
Редовната й употреба всеки месец прави епилирането по – безболезнено, особено в областта на бикините.
Двата използвани вида маски – студена и гореща, имат един и същ ефект - депилират чудесно кожата. Те си имат правила за тяхната правилна употребата:
1. Епилацията една седмица преди и по време на месечния цикъл не е желателна - кожата е много чувствителна и лесно се възпалява и наранява.
2. Същото важи и след употребата на алкохол.
3. За да се избегнат възпаления и зачервявания, не трябва да се използват дезодоранти поне 1 ден след депилирането под мишниците.
4. След кола – маската, най-подходящи са лосиони и кремове, съдържащи алое.
5. Ако използвате ретина А или акутен и решите да прилагате обезкосмяване на лицето, уведомете вашата козметичка, в противен случай маската няма да може да се постави.

Депилатори
Използват се от дълбока древност. В началото жените са използвали вещества, съдържащи арсеник, смоли и всякакви други слепващи вещества. През 1700 г. американките дори използвали разяждаща паста, за да изгорят космите по тялото си. Първият модерен депилатор е създаден през 1940 г., заради модата да се носят къси чорапи.
В днешно време, депилаторите са разнообразни лосиони и кремове, съдържащи протеини и вещества предпазващи кожата от възпаления. Както и при бръсненето, коренът на косъма при депилиране остава незасегнат и затова не се променя при повторни израстване.

Електроепилация
При този метод обезкосмяването е трайно. Той се основава на електролизата. С помощта на игла с електрически ток се третира всеки косъм в дълбочина. Унищожава се фоликулът и косъмът се разрушава.
Методът е много подходящ за обезкосмяване на участъка под горната устна. Епилацията се прави в продължение на година и половина, всяка седмица, а понякога и два пъти седмично, по половин час. След този период се прави веднъж на 2 / 3 месеца.
Препоръчително е да се използват кремове и балсами с алое и масло от лавандула. Ако се получи възпаление на кожата, трябва да се използва антибиотична паста. След електроепилацията не трябва да се излиза на слънце, за да не се пигментират третираните участъци. Методът не се употребява при диабетици и бременни.

Лазерна терапия
Този метод на обезкосмяване уврежда трайно косъма и той престава да расте. Прилага се само в специализирани медицински центрове със съответната апаратура. Епилацията е трайна: 30-40 % от космите престават да растат, а другите растат много нежни и незабележими.

Фотоепилация
Един нов оригинален метод, създаден преди 3 години в Америка. При него се използва интензивен светлинен лъч, който се абсорбира от тъмния пигмент. Когато лъчът достигне до фоликула се развива такава температура, че се разрушава структурата на косъма, прониквайки в дълбочина. При това, за да не се получат изгаряния, за всеки човек се изготвя индивидуална програма на обезкосмяване, съобразена със структурата на косъма му.
 
Козметични инструменти Представете си един свят без козметични инструменти. Страшно, нали?...
Красотата на булките Приближава твоя ден, в който ти ще си царицата – твоята сватба. И на...
Какво предпочитате – злато или сребро? Вероника Дамянова В годината на китайския бик, когато на модния подиум...

Реклама