Въпреки огромното количество информация, посветено на правилната грижа за косата, повечето от нас робуват на многобройни митове. Те се предават от уста на уста и доста хора им се доверяват повече, отколкото на специаристите. Но ние ще се опитаме да развенчаем някои от тях.

Мит 1:
Твоят тип коса не може да се промени с течение на годините.

За съжаление, може. При това обикновено от по-мазна към по-суха, въпреки че се случва и обратното. Косата става по-мазна заради стреса, който повишава активността на мастните жлези, а по-суха заради възрастта и химичната агресия. Как да определиш какъв тип коса притежаваш? Много просто – ако косата ти се замърсява два-три дни след миене, ти имаш нормален тип. Ако това се случва на едно денонощие или на по-кратък период – косата ти е мазна, а ако изглежда чиста една седмица – суха. Въпреки че да се говори за мазна, суха и нормална коса не е съвсем правилно. Реално в този случай се определя състоянието на кожата на главата. Необходимо е да знаеш, че косата може да бъде тънка (необемна) и повредена (поради често боядисване, къдрене и неправилни грижи).

Мит 2:
Съществува смесен тип коса.

Този мит е породен от непрестанните реклами, убеждаващи ни, че съществува мазна в корените коса със сухи крайчета. Специалистите твърдят, че “такова животно” няма, а по-точно, че около 80% от хората с дълга коса имат подобен проблем и затова, ако и ти спадаш към този процент, при избора на шампоан трябва да знаеш какво е състоянието на кожата на главата ти.

Мит 3:
Вредно е косата да се мие често и не бива да се използва дълго време един и същи шампоан.

Това е много популярен мит. Истината е, че косата трябва да се мие толкова често, колкото е необходимо. А това зависи от типа й. Всички съвременни качествени шампоани имат достатъчно меко действие и позволяват косата да се мие ежедневно. А ако шампоанът ти подхожда, можеш да го ползваш цял живот. Само имай предвид, че с възрастта кожата на главата става по-суха и рано или късно все пак ще ти се наложи да направиш промяната. Ако си непостоянна и често сменяш шампоана си, косата ти може да реагира по най-непредсказуемия начин, например да загуби блясъка си. Всичко казано, разбира се, не се отнася за лечебните процедури, които се избират единствено от специалист.

Мит 4:
Появата на пърхот е заради неподходящия шампоан.

По принцип, неприятните бели люспички могат да се появят и заради честата смяна на шампоана. Освен това причините могат да бъдат и много други неподходящо подбрани средства за грижата на косата. Много по-често (в 70% от случаите) това явление е следствие на вътрешни нарушения във функциите на организма.

Мит 5:
След миене на косата е необходимо да се използва балсам.

Ако косата ти се разресва и изглежда добре и без негова помощ, той не ти е нужен. Но ако след измиване тя е заплетена, а ти постоянно ползваш сешоар, без балсам няма да минеш.

Мит 6:
Козметиката ще те отърве от цъфтящите крайчета.

Те са проблем на дългата коса. Появата им е свързана с недостатъчното подхранване и голямото натоварване, което косата изпитва по време на растежа. Именно затова големите козметични фирми разработиха напоследък специални лечебни серии за дълги коси. Но не се опитвай да решиш проблема с масовата козметика. Истината е, че най-доброто лечение е ножицата и постоянната грижа.

Мит 7:
Геловете и лаковете за коса не могат да повредят косата.

Истината е, че могат.Ако използваш подобни фиксатори, задължително ги отмивай старателно преди лягане. Те са една от причините косата ти да загуби блясъка си. Избери си лак за коса, като обърнеш внимание на количеството алкохол, съдържащ се в него. Ако ти е възможно, купувай продукти за коса без алкохол или с минимално количество.

Мит 8:
Всекидневното използване на сешоар не уврежда косата.

Уви, това не е така. Разбира се, сешоарът е много удобно средство, особено през зимния сезон, но той е много вреден за косата, дори да го ползваш рядко.
Специалистите твърдят, че използването му е допустимо само в крайни случаи, и то след като си втрила в косата си балсам. И в никакъв случай не дръж сешоара близо до косата си. Враг на косата са също ролките, машите и пресите, при това най-уязвима е мократа коса.

Мит 9:
Косата ти ще се чувства по-добре, ако всяка вечер преди лягане я разресваш старателно.

Това не е еднозначно. От една страна, разресването помага да се разпредели изработената мазнина от корените към краищата, но от дру-га - честото физическо въздействие травмира косата. Но ако постоянно ползваш фиксатори и не миеш косата си всяка вечер - четката ще отстрани остатъците от лака, гела, пяната.
С една дума - Иман. Вьпреки знатното семейство, от което произлиза, шоколадовата красавица не е ходила цял живот по скъпи козметични и фризьорски салони. Тя е надарена с толкова много хубост по рождение, но не си позволява не-хайство по отношение на външността си. От малка харесва кукли с дълга и права коса, затова днес старателно изправя и своята. Тъй като това изглаждане изисква допълнителни грижи, тя се е самодисциплинирала и всеки път след съответната процедура във фризьорския салон си прави маска с бадемово и палмово масло. Вкъщи пък и до днес употребява рецептата, която е научила от майка си. Забърква си я редовно, а резултатът винаги е здрава и блестяща коса. Семейната тайна на жените от рода на Иман е смачкани на пюре авокадо, киви и един много узрял банан плюс масло от бадем и няколко капки ром. Всичко това престоява на главата ти половин час, като трябва да увиеш косата с найлон и кърпа отгоре.

Мит 10:
Приемът на витамини и полезни вещества ще подобри състоянието на косата ти моментално.

Някои специалисти са на мнение, че промяната в режима на хранене по-мага. Но истината е, че резултат ще има не по-рано от три месеца. Ще попиташ защо? Работата е там, че въпреки че след клетките на костния мозък тези на косата са най-продуктивни в организма ни, именно те първи страдат от непра-вилното хранене и последни се полз-ват от "плодовете на здравето". Какво обикновено не достига на ко-сата ти? Много жени получават прекалено малко протеини, ядат не-достатъчно месо и страдат от не-достатък на желязо. Учените са на мнение, че за да имаш хубава коса, единствено е необходимо да обръ-щаш внимание на сутрешната закус-ка. А витамините наистина са по-лезни, но само когато са съчетани с правилно хранене.

сп. Анна

 
Червени устни За една жена акцентът в грима винаги са очите и устните. Поддържайте...
Имплантиране на коса Различните хора имат различни видове проблеми с косата си. В случай ...
Ринопластиката. Да изваете носът си Ринопластиката или пластичната хирургия за носа, е процедура за ре...

Реклама