Грижи за краката

Като начало обувките трябва да бъдат удобни. Винаги, когато имате възможност - вкъщи или на открито, ходете боси. По този начин краката не само почиват, но и се проветряват.

Много добро въздействие имат всекидневните топли бани с морска сол, екстракт от дъбови кори, диви кестени, лайка, ленено семе или хвойна. Те отстраняват умората и паренето, омекотяват роговите наслоявания и намаляват потенето на ходилата. След банята ходилата се подсушават и се прави 5-минутен масаж с крем или употребата на дезодорант за крака, който отстранява миризмата и премахва потенето. Чорапите, това сякаш дори е излишно да напомняме, трябва да се сменят всеки ден.

При студени и с груба кожа крака всекидневно правете контрастни бани: пригответе 2 дълбоки съда - единия с гореща, другия със студена вода. Поставете краката за 2 минути в горещата и веднага след това за 5 - 10 секунди в студената вода. Повторете го 5 - 6 пъти, като завършите със студена баня. След банята подсушете краката и ги намажете с крем. Така се подобрява кръвоснабдяването на краката и се повишава еластичността на кръвоносните съдове.

При ранички или пукнатини на стъпалата или на петите, трябва да се прибавят в отварата и дезинфектиращи средства - калиев перманганат, коприва или борова вода. След такава вана краката се намазват с мазен крем или боров вазелин.

Ако петите са дълбоко напукани, трябва да се правят вани с нишесте или обелки от картофи. Към старателно измитите картофени обелки прибавяте ленено семе, заливате с вода и варите, докато стане гъста каша. Леко я охлаждате и потапяте в нея краката си за 20 минути. Изплаквате ги и внимателно изрязвате кожата около пукнатините. Самите тях намазвате с йод. Не трябва да забравяте да мажете ходилата с подходящ крем. Втрийте го, докато попие, не пропускайте и пръстите.

За укрепване на мускулите на стъпалата и за предпазване от плоскостъпие са полезни някои упражнения: с пръстите на краката вдигайте носна кърпичка от пода, ходете на пръсти и, разбира се, ходете през лятото боси.

Направете си масаж на стъпалата:

1. За целта ще ви трябва някакъв подходящ крем . Започнете от петите, като правите ситни кръгови движения с двете ръце.

2. Постепенно преминете към вътрешния свод на стъпалото, като леко натискате кожата с пръсти. По този начин ще отпуснете нервните окончания и сухожилията.

3. Продължавайте да масажирате чак до началото на пръстите, като вървите по посока от големия пръст към малкия и после обратно. Разтъркайте възглавничките на пръстите, след това преминете към масаж на всеки пръст поотделно.

4. Стигнете до горната част на стъпалото и бавно предвижвайте се по посока към извивката, като придържате стъпалото с две ръце и масажирате кожата с големите пръсти. И така до глезена.

 
Какви аксесоари да изберем - шапки, обувки, чанти, колан, гривни, гердани Аксесоарите са тези, които ще ви направят  прекрасни и сияещи в...
Грим от “AM.” до “PM.” Лесно е да трансформираш един дневен грим във вечерен. Ето ви няколко...
Как да изглеждаме добре и след 40. Козметика и разкрасителни процедури Красива жена, която минава 40 години? Можете ли да мислите за такъв...

Реклама