Машите Полезни съвети за здрава и сияйна коса

Не се препоръчва да се използва електрическа маша за навиване. С нейното ползване  косите просто бавно умират.

Гребена

Никога не трябва да използвате метални гребени: те късат, наелектризират и окисляват косата. Вредно е да се решите косите веднага след като са измити.

Но какви четки и гребени има, и с кои да решем дългите, а с кои късите коси?

За да бъдат косите ви здрави, красиви и блестящи, задължително трябва да използвате четка с естествен косъм или дървен гребен. Разресвайте я в няколко посоки: отначало по посока на растежа на косата, надолу, а после обратно, като я повдигате нагоре.

Голямата плоска четка с естествен косъм е подходяща за тези, които имат дълги коси. Тя захваща на един път много коса и Ви позволява лесно да я съберете на опашка, кок и др. Ако фиксирате прическата с лак, не пръскайте цялата коса, а само корените.

Често жените с природно къдрави коси се оплакват, че не могат да направят никаква прическа. В такъв случай ще Ви помогне голямата кръгла четка с олекотена основа и коркова дръжка ( за да не се уморява ръката). Тя е с голям диаметър и с много голяма гъстота на влакната. Всичко това позволява да се изправи къдравата коса. При това тя не се къса.

Препоръки

Преди миенето на  суха и боядисана коса, трябва добре да я изплакнете с отвара от лайка, коприва, брезови, листа, мента /2 супени лъжици на 1 чаена чаша вряла вода/.

Мазната коса изплаквайте със силен черен чай или отвара от коприва.

За блясък на косата – в стъклено шише с широко гърло сипвате 2 пръста спирт /70-градусов/ и 5с.л. розмарин. Затваряте добре с капачка или плътна тапа и тинктурата се оставя да престои 15дни на тъмно, като всяка вечер се разклаща. След като стане готов за ползване, лосионът се нанася върху кожата на главата 2 пъти седмично.

Против цъфтежа на косата  –  смесват един, а ако косата е дълга два жълтъка, лъжица коняк или силна ракия, лъжица зехтин. Получената смес се нанася и има ефект дори и да стоите 15 мин., но препоръчително е поне половин час.

За растеж на косата – рициново масло + витамин А + 1 с.л. алкохол (без значение какъв) + 1 жълтък.  Маже се на току-що измита коса, втрива се добре в корените и се задушава. Оставя се да действа 2 часа и се измива хубаво след това.

За много изтощена коса – масло от жожоба ( има го в аптеките) се смесва с жълтък и по половин ампула витамин Е и витамин А и лъжица алкохол, без значение какъв. Слагате найлон или шапка за баня и отгоре хавлиена кърпа (затопляйки по този начин, която и да е маска се усвоява по-добре). Стоите около 1 час и после измивате добре косата.

 
10 мита за здравата коса Въпреки огромното количество информация, посветено на правилната...
Перфектните чанти за абитуриентският ви бал Абитуриентските портмонета са важна част от тоалета на всяка дама. За...
Видове цвят на косата Разликите между видовете цвят на косата може да бъде трудна за...

Реклама