Нужни са повече грижи и внимание за да поддържаме добрия си външен вид, за да избягваме да имаме изтощената и посивяла кожа.
Кожата на лицето се поддържа мека и овлажнена по естесвен път, като образува защитен слой от естествено омазняване.
При по-висока температура това омазняване се засилва, а при студено време – намалява.. Затова през лятото лицето по-бързо се омазнява.
През зимата обаче, при температури по-ниски от 5-10 градуса, жлезите на кожата престават да образуват защитен филм и кожата губи голяма част от естествените си защитни сили и трябва да бъде грижливо поддържана за да не загуби своите еластичност и блясък.

Почистването
Най-важната част от ежедневната грижа за кожата е почистването. Правете го сутрин – за да почистите кожата от натрупаните през нощта мазнини и да отпушите порите, и вечер – за да почистите грима и нечистотиите, полепнали по кожата през деня.
Кожата трябва да е винаги добре почистена за да може да диша и да се възстановява по-бързо. Избягвайте употребата на сапун. След измиване, той оставя невидим слой върху кожата, който позволява по-бързо замърсяване. Освен това изсушава кожата. Най-подходящи са геловете за измиване и тоалетните млека. Ако използвате тоалетно мляко, добре е да почистите след това лицето с тоник, или да го изплакнете с вода.

Овлажняването
Използвайте хидратиращ крем ежедневно.
Сутрин, след почистването на кожата, нанесете малко крем – така ще облечете кожата и ще я предпазите от вредното влияние на околната среда. Ако сте със много суха кожа, изберете крем, богат на етерични масла, а ако кожата ви е смесена към мазна и проблемна, потърсете крем, който не съдържа мазнини и алкохол.
Съществуват и специализирани кремове за предпазване на кожата през зимата, но те обикновено са по-мазни и не са подходящи за всеки тип кожа.

Ексфолирането
За да изгладите тена и да прогоните сивия вид на кожата, поне веднъж седмично премахвайте мъртвите клетки с подходящ ексфолиант /нарича се още скраб или пийлинг/. Има различни разновидности – зърнести кремове за полиране на кожата, самоотлепящи се маски и др.

Ексфолиантите премахват роговия слой на кожата, състоящ се от мъртви клетки, като по този начин откриват розовата нежна кожа под него. Когато ексфолирате кожата, избягвайте зотана около очите – там кожата е 15% по-тънка от кожата на лицето и най-бързо се уврежда или набръчква.

Ако кожата на лицето е изтощена и има нужда от допълнително подхранване, можете да правите подхранващи маски, богати на витамини и растителни екстракти. Те се прилагат веднъж седмично и ако сте подбрали подходящия продукт за вашата кожа, резултатът няма да закъснее. За по-зряла кожа /над 30 години/ е препоръчително използването на подхранващ нощен крем. През нощта кожата почива, затопля се и крема попива по-добре. Освен това, бръчиците се изглаждат, защото мускулите се отпускат и цяла нощ и кожата не се движи.

 
Използвайте дифузер за къдрици Дифузерът на сешоарът е идеален за целта – хубави големи къдрици....
Парна баня с грейпфрут за сияйна кожа Тази рецепта е разновидност на класическата парна баня. Сокът от ...
Как да отслабнем в лицето При някои жени и най-малкото качване на килограмите веднага се ...

Реклама