Защо трябва да тичате

Бягането е свързвано с доста полза за здравето.
Ето ви шест причини, за да излезете навън да потичате:

Толкова е лесно
Вярно е, че с някои хай тек съоръжения ще тичате по – забавно, но тук при класическото бягане всичко от което имате нужда е чифт удобни маратонки, подходящи дрехи и... това е. Излизате на пътя и нещата са ясни.

Въпреки това е трудно
Никой друг спорт не ускорява сърцето толкова бързо като бягането. Което е изморително, но и калориите изчезват като с магическа пръчка. В проучване направено от Медицинския колеж на Уисконсин и "VA Medical Center" е установено, че се горят средно 700-850 калории в час при интензивно бягане. Колкото по – бързо тичате, толкова по – трудно сърцето ви работи и толкова по – силно става.

Коленете ви ще са благодарни
Мит е, че прекомерното използване на коленете ще ги "развали". Артроза (най-често срещаният тип на артрита), се случва, когато има омекотяване на хрущяла. А това става при не натоварването му. Най – големият рисков фактор за остеоартрита е телесното тегло. Жените с наднормено тегло са почти четири пъти по – застрашени от това заболяване на коленете. Затова тичайте, защото това хем ще ви държи вталени, хем здрави.

По – малко стресът ще влияе върху животът ви
Доказано е с хиляди проучвания, че спортистите или поне редовно трениращите хора са освободени от стрес в живота си, за разлика от останалите. Физическите натоварвания премахват психичните такива – всичко е навързано. Физическото натоварване помага дори при клинична депресия, тревожност и други психични разстройства предизвикани от злоупотребата с наркотици и алкохол.

Може да се предотврати заболяване
Повечето експерти са съгласни, че редовната физическа активност намалява риска от много видове рак, включително от най – страшните: на дебелото черво, на гърдата, на ендометриума и белите дробове. В проучване, проведено от Националния институт за рака на САЩ, жените с нормално тегло, които отчитат най-високите нива на "енергична дейност" (бягане, тенис, аеробика) са имали с около 30% по-нисък риск от рак на гърдата в сравнение с жените, които не нямат енергична дейност.
Бегачите също имат по – добри шансове срещу сърдечно – съдовите заболявания, инсулт и диабет. Доказано е, че за понижаване на кръвното налягане, повишаване на добрия холестерол и засилване на имунитета срещу настинки и други вируси, а бягането в частност е много важен фактор.

Вероятно ще живеете по – дълго
Това е може би най – изненадващото проучване направено върху здравните ползи от физическите натоварвания в Станфордския университет: изучават се 538 бегачи и 423 здрави не бягащи хора в периода 1984 - 2005. С течение на годините бегачите имали много по – малко здравни проблеми, отколкото не бегачите. Нещо повече в края на проучването 85% от бегачите са все още живи с днешна дата, докато само 66% от не тичащите са покойници.
Въз основа на информация, събрана по време на тези 21 години, изследователите заключават, че редовната физическа активност може да намали смъртността само чрез увеличаване физическата активност.

 
В борбата с целулита Ако можехте да  вземете проба от най - лошия целулит на планетата и...
С дух и желязо. Съвършеното оформяне на женската физика ВТАЛЯВАНЕТО Първото нещо, което трябва да изясним по отношение на ...
Ходенето пеша е полезно Освен, че помага да изваете стройна фигура и да предотвратите...

Реклама