Защо трябва да тичате

Бягането е свързвано с доста полза за здравето.
Ето ви шест причини, за да излезете навън да потичате:

Толкова е лесно
Вярно е, че с някои хай тек съоръжения ще тичате по – забавно, но тук при класическото бягане всичко от което имате нужда е чифт удобни маратонки, подходящи дрехи и... това е. Излизате на пътя и нещата са ясни.

Въпреки това е трудно
Никой друг спорт не ускорява сърцето толкова бързо като бягането. Което е изморително, но и калориите изчезват като с магическа пръчка. В проучване направено от Медицинския колеж на Уисконсин и "VA Medical Center" е установено, че се горят средно 700-850 калории в час при интензивно бягане. Колкото по – бързо тичате, толкова по – трудно сърцето ви работи и толкова по – силно става.

Коленете ви ще са благодарни
Мит е, че прекомерното използване на коленете ще ги "развали". Артроза (най-често срещаният тип на артрита), се случва, когато има омекотяване на хрущяла. А това става при не натоварването му. Най – големият рисков фактор за остеоартрита е телесното тегло. Жените с наднормено тегло са почти четири пъти по – застрашени от това заболяване на коленете. Затова тичайте, защото това хем ще ви държи вталени, хем здрави.

По – малко стресът ще влияе върху животът ви
Доказано е с хиляди проучвания, че спортистите или поне редовно трениращите хора са освободени от стрес в живота си, за разлика от останалите. Физическите натоварвания премахват психичните такива – всичко е навързано. Физическото натоварване помага дори при клинична депресия, тревожност и други психични разстройства предизвикани от злоупотребата с наркотици и алкохол.

Може да се предотврати заболяване
Повечето експерти са съгласни, че редовната физическа активност намалява риска от много видове рак, включително от най – страшните: на дебелото черво, на гърдата, на ендометриума и белите дробове. В проучване, проведено от Националния институт за рака на САЩ, жените с нормално тегло, които отчитат най-високите нива на "енергична дейност" (бягане, тенис, аеробика) са имали с около 30% по-нисък риск от рак на гърдата в сравнение с жените, които не нямат енергична дейност.
Бегачите също имат по – добри шансове срещу сърдечно – съдовите заболявания, инсулт и диабет. Доказано е, че за понижаване на кръвното налягане, повишаване на добрия холестерол и засилване на имунитета срещу настинки и други вируси, а бягането в частност е много важен фактор.

Вероятно ще живеете по – дълго
Това е може би най – изненадващото проучване направено върху здравните ползи от физическите натоварвания в Станфордския университет: изучават се 538 бегачи и 423 здрави не бягащи хора в периода 1984 - 2005. С течение на годините бегачите имали много по – малко здравни проблеми, отколкото не бегачите. Нещо повече в края на проучването 85% от бегачите са все още живи с днешна дата, докато само 66% от не тичащите са покойници.
Въз основа на информация, събрана по време на тези 21 години, изследователите заключават, че редовната физическа активност може да намали смъртността само чрез увеличаване физическата активност.

 
Няколко съвети за страхотно тяло За да постигнете целта си се нуждаете от едно - ясен план. Ние, от своя...
Фитнес за лице. Фитнесът придава на лицето сияние Само ако се движите редовно, кожата на лицето ви ще се оросява добре,...
Стегнати бедра Добре оформените бедра са основен проблем при повечето жени. Може да...

Реклама