Когато коремът натежи

Въпреки че навлязохме в сезона на отпуските, стресът, който сме натрупали през годината, продължава да влияе върху организма. Особено чувствителна е храносмилателната система. Това често е причината, без да имаме някакво органично заболяване, да изпитваме болки, дискомфорт, подуване и киселини. Вината, естествено, не е само на напрегнатия начин на живот. Сериозна роля за т.нар. функционални нарушения на храносмилането има хранителният режим.

За съжаление при много от активните хора (включително и децата) той изглежда така: често никаква закуска, а когато все пак сутрин похапнем, това е мазно тестено изделие, поето накрак. Обедът редовно се заменя с кафета, чипс, газирани напитки или шоколадови десертни блокчета, а основното обилно хранене е вечерта, пред телевизора, след което следва лягане с пълен стомах. Организмът отговаря на всичко това с трудно заспиване, сърцебиене, спазми и тежест в корема, нередовно освобождаване на червата, неприятен вкус в устата сутрин, главоболие.

По време на отпуска храненето се променя, но рядко в положителна посока. Курортите тип "Ол инклузив" някак естествено предразполагат към прехранване и прекомерна употреба на алкохол. В стремежа си да опитаме от всичко (така и така е безплатно) поемаме хаотично разнородни храни и напитки, които допълнително натоварват напълно обърканото ни храносмилане.

Какъв е изходът от всичко това? Едва ли човек може да промени навиците си за броени дни, но не си струва да си създаваме проблеми от неща, които напълно можем да контролираме.

Когато коремът натежи

И така: закуската е задължителна и не води до повишаване на килограмите. Напротив! Ако се храним основно сутрин, рискът от напълняване е най-нисък. Първата седмица никак няма да ви се яде след ставане от леглото, но постепенно стомахът ще се върне към физиологично заложения ритъм за енергийно зареждане в началото на деня.

Между основните хранения възрастните хора нямат нужда от междинни закуски, с изключение на сурови плодове и зеленчуци. Пет порции от тях ще ви гарантират достатъчен прием на витамини и редовен стомах. Но не се ограничавайте само с бананите. Те са добър източник на калий и други полезни вещества, но са и доста калорични. Затова хапвайте морков, шепа ягоди или малини, ябълка, портокал, кайсии. Така се зареждате с прословутите антиоксиданти и микроелементи.

Обядът е добре да съдържа супа и готвено ястие, а вечерята най-добре да се състои от риба или месо на скара с обилна салата. При такъв режим хем не гладувате, хем щадите стомаха си, а и подобрявате общата си кондиция.

Ето още две прости правила: храносмилането започва още с доброто сдъвкване на храната. Човек, който яде бързо, не може да има добро храносмилане. Освен това зъбите трябва да се поддържат в отлично състояние.

Развалените зъби са предпоставка не само за стомашно-чревни, но и за много други проблеми в организма.

Според д-р Асен Петров, гастроентеролог и завеждащ вътрешната клиника в "Токуда", повечето пациенти с функционални нарушения на храносмилането са жени, които понякога много трудно могат да бъдат убедени, че нямат тежко заболяване. Симптомите, които те изпитват, често се усложняват от някои анатомични изменения, свързани с раждането, от хормоналните дисфункции и др.

Затова освен промяната в хранителния режим, е добре да се приемат някои препарати на природна основа, които могат в голяма степен да регулират това, което е загубено поради стреса и нередовния начин на живот. През последните години сред гастроентеролозите се наложи препаратът омфортекс, съдържащ комбинация от няколко натурални стандартизирани билкови извлека. Той има газогонен и спазмолитичен ефект, благоприятно повлиява храносмилането и жлъчната секреция.

При оплаквания от метеоризъм, подуване в корема и тежест след нахранване се приемат по 2 капсули с достатъчно течности. Предимство са добрата поносимост, дори и при продължително прилагане, и липсата на странични ефекти. / health.bg

 
Златните правила за бързо отслабване 1. Тренирайте умно Знаете ли, всъщност можете да загубите повече...
Внимание, опасни врагове – стрии Стриите са опасен и коварен враг за всяка жена. И с право жените се...
Фитнес калкулатори Изчисляване на максималния пулс  Проверете колко калории сте...

Реклама