Упражнения за всяка възрастФизическото натоварване е полезно за всички - и за деца, и за възрастни. Разбира се, спецификата на упражненията и интензивността зависят изцяло от възрастта, а също така и индивидуалните особености на човека.

От 2 до 5 години: Отделете около 20 минути на ден за игра с детето си - играйте футбол с него или просто си подавайте топка. Ако ви е възможно, можете да се отбиете и до някой плувен басейн.

От 5 до 18 години: В тази възраст детският скелет все още не е напълно развит и поради тази причина прекаленото натоварване може да му навреди. Препоръчваме ви занимания като бягане, плуване или колоездене. Спорт като тези ще помогне да детето ви да израстне на височина бързо и избегне риск от затлъстяване.

Децата в предучилища възраст и първите години в училище е добре също така да скачат на въже, да играят бадмингтон или баскетбол.

В периода 10-18 години са препоръчителни състезателните спортове.

И не забравяйте, колкото по-активно провеждат свободното си време възрастните, толкова повече обичат спорта и техните деца!

Упражнения за всяка възраст

От 18 до 30 години: Трябва да спортувате навън или във фитнеса около 5 часа седмично и то не наведнъж. Идеалният вариант е 40 минути лека загрявка всеки ден, един или два пъти седмично аеробика и веднъж бягане.

Ако искате, можете да замените бягането отново с аеробика, или пък плуване и колоездене.

На добро разтягане ще ви научат заниманията с йога и пилатес. В домашни условия можете да се занимавате със скачане на въже - 20 минути на ден.

От 30 до 40 години: В тази възраст можете да спортувате каквото искате няколкото часа седмично. Направете си абонамент в някоя спортна зала и не забравяйте да отделяте внимание на разтягането преди и след упражненията.

От 40 до 50 години: Характерното за тази възраст е, че именно тогава костите ви са доста уязвими. Тъканите не се обновяват така, както преди, деградират по-бързо, отколкото се възпроизвеждат.

Седмично трябва да отделяте два-три часа за упражнения и един час за разтягане на мускулите и ставите. За да не качите излишни килограми, занимавайте се с аеробика и спортно ходене. Ако състоянието на ставите не ви позволява да поемете такова натоварване, започнете да плувате или да карате колело.

Упражнения за всяка възраст

От 50 до 60 години: В тази възраст човек започва активно да губи мускулна маса и да натрупва мазнини. За жените този процес се изразява в промени на фигурата - талията се увеличака, като достига приблизително до обема на бедрата. Тези промени водят със себе си проблеми със сърдечно-съдовата система, като значително повишават риска от диабет.

Препоръчително е да отделяте 2-3 часа семично за силови упражнения и един час за разтягане. За вас са подходящи още спортове като бадмингтон, футбол и тенис - те тренират мускулите, не позволяват на сърцето да остарява и укрепват скелета.

От 60 и нагоре: Тъканите вече са по-слаби, а костите се трият една в друга, предизвиквайки болка и дискомфорт. Препоръчително е да отделяте по половин час пет пъти седмично време за активност, която не е много интензивна. От полза ще ви е плуването - то тренира сърцето и укрепва мускулите, без да натоварва костната система. В тази възраст можете да се обърнете и към пилатес. / actualno.com

 
Отслабвай, като дишаш Китайската дума „цзянфъй“ в превод на български буквално ...
Сваляне на много килограми. Хората, отслабнали с по над 45 килограма са правили пет основни неща Всичко правят активно Някои от тях ходят до 10 километра на ден, други...
Фитнес програма за тичане Ако можете да тичате за около 30 минути равномерно – при средна скорост...

Реклама