Упражнения за всяка възрастФизическото натоварване е полезно за всички - и за деца, и за възрастни. Разбира се, спецификата на упражненията и интензивността зависят изцяло от възрастта, а също така и индивидуалните особености на човека.

От 2 до 5 години: Отделете около 20 минути на ден за игра с детето си - играйте футбол с него или просто си подавайте топка. Ако ви е възможно, можете да се отбиете и до някой плувен басейн.

От 5 до 18 години: В тази възраст детският скелет все още не е напълно развит и поради тази причина прекаленото натоварване може да му навреди. Препоръчваме ви занимания като бягане, плуване или колоездене. Спорт като тези ще помогне да детето ви да израстне на височина бързо и избегне риск от затлъстяване.

Децата в предучилища възраст и първите години в училище е добре също така да скачат на въже, да играят бадмингтон или баскетбол.

В периода 10-18 години са препоръчителни състезателните спортове.

И не забравяйте, колкото по-активно провеждат свободното си време възрастните, толкова повече обичат спорта и техните деца!

Упражнения за всяка възраст

От 18 до 30 години: Трябва да спортувате навън или във фитнеса около 5 часа седмично и то не наведнъж. Идеалният вариант е 40 минути лека загрявка всеки ден, един или два пъти седмично аеробика и веднъж бягане.

Ако искате, можете да замените бягането отново с аеробика, или пък плуване и колоездене.

На добро разтягане ще ви научат заниманията с йога и пилатес. В домашни условия можете да се занимавате със скачане на въже - 20 минути на ден.

От 30 до 40 години: В тази възраст можете да спортувате каквото искате няколкото часа седмично. Направете си абонамент в някоя спортна зала и не забравяйте да отделяте внимание на разтягането преди и след упражненията.

От 40 до 50 години: Характерното за тази възраст е, че именно тогава костите ви са доста уязвими. Тъканите не се обновяват така, както преди, деградират по-бързо, отколкото се възпроизвеждат.

Седмично трябва да отделяте два-три часа за упражнения и един час за разтягане на мускулите и ставите. За да не качите излишни килограми, занимавайте се с аеробика и спортно ходене. Ако състоянието на ставите не ви позволява да поемете такова натоварване, започнете да плувате или да карате колело.

Упражнения за всяка възраст

От 50 до 60 години: В тази възраст човек започва активно да губи мускулна маса и да натрупва мазнини. За жените този процес се изразява в промени на фигурата - талията се увеличака, като достига приблизително до обема на бедрата. Тези промени водят със себе си проблеми със сърдечно-съдовата система, като значително повишават риска от диабет.

Препоръчително е да отделяте 2-3 часа семично за силови упражнения и един час за разтягане. За вас са подходящи още спортове като бадмингтон, футбол и тенис - те тренират мускулите, не позволяват на сърцето да остарява и укрепват скелета.

От 60 и нагоре: Тъканите вече са по-слаби, а костите се трият една в друга, предизвиквайки болка и дискомфорт. Препоръчително е да отделяте по половин час пет пъти седмично време за активност, която не е много интензивна. От полза ще ви е плуването - то тренира сърцето и укрепва мускулите, без да натоварва костната система. В тази възраст можете да се обърнете и към пилатес. / actualno.com

 
Стегнати бедра Добре оформените бедра са основен проблем при повечето жени. Може да...
Да изваем бедрата Ако попитате жените, коя част от тялото им им създава най-много ...
Защо хората не отслабват Понякога човек иска да отслабне, но резултати липсват въпреки...

Реклама