Ако сте принудени на работното място или вкъщи да седите дълго време до бюрото си, можете през час и половина - два да правите упражнения, с които ще постигнете няколко положителни въздействия. Ще накарате мускулите си да работят и ще разтоварите тялото си от напрежение. Няма да ви болят кръсът и гърбът. От друга страна, задействайки мускулатурата, ще изгаряте калории и няма да позволите натрупването на мазнини особено в околопоясната област и бедрата.
Съветваме ви да пробвате тези упражнения, но не бързайте да увеличите броя на повторенията. На пръв поглед всички упражнения са лесни, но ако изведнъж натоварите мускулите , със сигурност ще ви хване мускулна треска. Изпълнявайте така дадените повторения две седмици, а после постепенно увеличете броя им. Само ако сте човек с добре тренирано тяло, можете да си позволите да завишите броя на повторенията по ваша преценка.
За осемчасов работен ден е добре да направите тренировката, защото това си е тренировка, поне два пъти.

Максимумът е 4 пъти, но нека и тук приложим принципа за постепенното натоварване. Почнете с 2 тренировки, а на третия, четвъртия ден вече направете 4.
В много фирми подобни офис-тренировки вече се провеждат колективно, понякога дори под ръководство на инструктор.

Раздвижвайте мускулите и отслабвайте

Изправете се добре на стола, изпънете плещите назад и силно напрегнете мускулите на гърба, свивайки лопатките. Задръжте в това положение 4-6 секунди, после се отпуснете напълно и вдишайте дълбоко.
4 - 5 повторения. Не забравяйте дишането.

Изправете се добре на стола, издишайте дълбоко, стегнете коремните мускули. Задръжте 1-2 секунди, отпуснете коремната мускулатура и вдишайте дълбоко.
6 - 8 повторения

Хванете се за седалката на стола с две ръце и се опитайте да се повдигнете, като изтегляте тялото си максимално нагоре. Задръжте в това положение 4-6 секунди.
5 - 7 повторения

Дръжте се за плота на стола. Силно стегнете седалищните мускули (глутеусите) и едновременно с това леко се повдигнете. Задръжте в това положение 4-6 секунди.
5–7 повторения

Отделете ходилата от пода, приберете ги под плота на стола. Изправете добре гръбнака. Стегнете предни мускули (квадрицепсите) на бедрата и задръжте така. 10-12 секунди.
5 -7 повторения

Стъпете с цели ходила на пода. Сложете длани на масата (бюрото) и силно се натиснете, като надвесите тялото напред. Задръжте напрежението 5-7 секунди, после се отпуснете, без да сядате на стола, коленете да са леко сгънати.
3 - 5 повторения

Отпуснете се на стола с изправен гръб и направете 3–4 споокойни, но дълбоки вдишвания и издишвания през носа, а после още толкова през устата.
5–7 повторения
Продължете работата си.

Източник dieti-otslabvane.com

 

Реклама