Масажът възниква още в дълбока древност успоредно с народната медицина. Той е последователно дозирано механично дразнение, прилагано директно върху кожата на човешкото тяло, с биофизичен и физиологичен ефект.

Различните видове похвати, приложени многократно, тренират защитните и резервни възможности на оргнизма, закаляват го и улесняват неговото физическо усъвършенстване, повишават работоспособността и допринасят за по-бързото отстраняване на умората. Въздействието на масажа е сложен физиологичен процес, в който участват почти всички органи и системи при водеща и регулираща роля на нервната система. Ефектът от масажа се основава на адаптивността на организъма към заобикалящата го среда и свойството на клетките да реагират на дразнения идващи от нея.

Освен по нервнорефлекторен път, в механизъма на предаване на действието на масажа взема участие и хуморалният фактор. Под влияние на масажа в кожата се образуват, активират и постъпват в кръвта биологично активни вещества от групата на тъканните хормони, които участват в предаването на нервни импулси – хистамин и хистаминоподобни вещества и ацетилхолин. Те се включват в кръвния и лимфния ток и се разнасят из целия организъм, като оказват разнообразно влияние върху съдовете и върху всички органи и системи.
Механичното дразнение на масажа отсранява застойните явления и засилва обмяната на веществата. Премахва се повърхностният слой мъртви клетки и се подобрява кожното дишане.

Силата на въздействието, предизвикано от масажа, зависи от продължителността, темпото и силата на натиск.
През вековете различните школи по света развиват разнообразни методики за масаж. Обособяват се няколко основни вида масаж. А именно: 

  • Класически: чудесно средство за релакс и профилактика на цялото тяло.
  • Лечебен: при различни роблеми на опорно-двигателния апарат.
  • Антицелулитен масаж: като терапевтично и поддържащо средство за проблемните зони.
  • Бодирепинг: фазова терапия, съчетаваща масаж със специализирани натурални продукти и топлинен фактор, с цел оптимално повлияване на естетическия проблем на всеки клиент.
  • Целутрон: друг вид антицелулитна процедура комбинираща масаж и средночестотни токове, с помоща на които се постига поливалентен укрепващ, тонизиращ и дрениащ ефект.
  • Ароматерапия: при този вид терапия се използва не само лечебното въздействие на масажа, но и това на етеричните масла.
  • Медотерапия:Влияе тонизиращо върху целия организъм.Укрепва имунната система и извлича токсините от тялото.

Източник athletic-bg.com

 
Нещо повече за целулитът Един от най-разпространените проблеми, свързан с формата и линията на...
Божествено дупе Всяка цена мечтае за стегнати задни части. И прави какви ли не...
Tренировка с топка - жени Тренировката развива гъвкавостта на тялото, помага за поддържане на...

Реклама