Какво е това?
Пируватът е сол на пируватната киселина и е продукт от обмяната на глюкозата в тялото ни. Той е ключово междинно съединение в гликолитичния и пируват-дехидрогеназния метаболитни пътища, които са отговорни за производството на енергия в тялото ни.

Как се произвежда/изолира?
В тялото ни пируватът е вещество, което се произвежда ежедневно при усвояването на въглехидратите (захарите и нишестето). Индустриално се синтезира химично от калций или натрий и пируватна киселина, която е нестабилна. Ето защо препаратите на основата на пируват са с малък срок на годност.

Какво е основното му физиологично въздействие?
Изследванията показват, че пируватът стимулира топенето на подкожните мазнини, като ускорява процеса на изгарянето им с 40%. Едновременно с това е и източник на енергия и улеснява Вашите тренировки, като ускорява преноса на глюкоза и белтъчини до мускулните клетки.

Какви са оптималните дози?
Най-добре е приемането на пируват да се съчетае с намаляне на калориите във Вашата диета. Намалете калориите с 10-15%, за да улесните изгарянето на мазнините. Все още оптималната доза не е точно установена, но се приема, че тя е около 6 грама пируват на ден.

Какви са възможните вредни/странични въздействия при приема му?
Пируватът няма сериозни странични ефекти. Такива могат да се наблюдават при значително превишаване на необходимите дози (5 и повече пъти). Изразяват се в образуването на газове и стомашни разстройства.

Кои са препаратите, които са основен източник на пируват?
Пируватът се предлага под две основни форми - калциев и натриев. Главния "недостатък" на пирувата е , че е необходим в сравнително големи количества (за разлика от L-карнитина например). Поради това препаратите на основата на пируват могат да ви излязат скъпички, а когато ги купувате, прочетете съдържанието на пируват - ако то е изразено в микрограмове или милиграми, този препарат е само "за декорация".

В ДОПЪЛНЕНИЕ:

Какви са допълнителните физиологични въздействия на пирувата?
Пируватът значително повишава издръжливостта, което е от особена полза за плувци, колоездачи и др. Пируватът действа чрез увеличаване количеството на АТФ (аденозин-трифосфата) в митохондриите и потиска синтезата на мазнини. Пируватът помага на културистите да стопят тлъстините, без да губят от тонуса и енергията си. За да се установи ефективността на пирувата, в Университета в Питсбург е направен следният експеримент: две групи жени, болни от затлъстяване, са подложени на лечение с еднаква диета от 1000 ккал. На едната група се дава 30 г. пируват дневно в продължение на 3 седммци. Ето и резултатът: жените от групата, приемаща пируват, губят 40% повече мазнини, отколкото групата без пируват. След преминаване към нормална диета жените с пирувата възвръщат малка част от теглото си, а тези, неупотребяващи пируват възстановяват значителна част от първоначалните си килограми. С това се доказва, че пируватът стимулира топенето на тлъстините. Според изследователите той навлиза лесно и бързо в почти всички клетки от нашето тяло.

По какъв начин пирувата се усвоява от организма?
След абсорбиране от храносмилателната систем, пирувата отива в черния дроб, където се метаболизира по няколко начина. Той може да бъде превърнат в Ацетил коензим-А, който да се подаде към цикъла на Кребс за аеробно произвеждане на АТФ. Възможно е и да бъде редуциран анаеробно до лактат. Чрез аминотрансферазна реакция може да се превърне в Л-аланин. И още - чрез ензима пируват-карбоксилаза може да бъде превърнат в оксалоацетат, който е прекурсор за производство на глюкоза и гликоген.

Кои са храните, които съдържат пируват в най-голямо количество?
Това са ябълките, сиренето, бирата, червеното вино.

www.vitalis-sport.com

 
Каланетика Навярно сте купили вече банския костюм, избрали сте място за почивка...
Какво е мускулната треска? Мускулна треска се нарича специфичната болка или дискомфорт, ...
Стегнато седалище. По трудния начин! “Как да превърна отпуснатия си задник в стегнат и здрав? Този въпрос...

Реклама