Най-практикувано е бягането в парка или на бягаща пътека. Ефектът от провеждането на един крос зависи не само от скоростта и изминатите километри, но и от характера и постройката на бягането, от това как е проведено - с какво съотношение между дължина и честота на крачката, по какъв наклон и терен. Бягането с по-дълга крачка например изисква по-мощно оттласкване и участие на мускулите разгъвачи на долните крайници, а това води до по-бърза умора. Важно е как се поставя и кракът - на пета, цяло ходило или на предната му част. Ниската скорост предполага посрещане на земята с пета. Това налага да се използват подходящи маратонки.
Бягането срещу наклон активира повече мускулите по задната част на седалището, а по наклон - на предната част на бедрата.
Трениращите трябва да знаят, че бягането на пътека поставя по-малки изисквания към участващите мускули и опорно-двигателния апарат, отколкото бягането по трасе. Това се дължи на движещата се назад лента и в тази връзка възможността за поддържане на подходящата позиция на тялото, без да е нужно толкова мощно оттласкване. Реакцията на опората на оттласкващия крак при бягането върху движещата се лента е по-малка от тази при оттласкването от статична, твърда опора.

Затова ако можете да бягате навън, го правете, а бягащата пътека използвайте по-рядко. Ако все пак желаете да щадите ставите и просто да се възстановявате, използвайте бягането на лента. В тази връзка американските фирми NORDIC TRACK и PRO-FORM разработиха т. нар. REFLEX система, чрез която твърдостта на платформата, по която се бяга, може да се регулира в зависимост от телесното тегло или желание за твърдост и мекота. Това е изключително важно за хора с наднормено тегло или проблеми с коленeте, глезените, тазобедрените стави и кръста. Едно от предимствата на бягащата пътека е промяната на наклона от -5 до +22° на лентата при най-добрите пътеки. А ето и нещо много важно за тези, които смятат да оборудват своите фитнес центрове с кардио уред №1 - бягащата пътека.
На какви условия трябва да отговаря професионалната бягаща пътека:
1. Стабилност. Трябва да е масивна и тежка, което да не позволява каквито и да е отклонения при бягане върху нея.
2. Мощност. Моторът й трябва да е АС и минимум 3.5 конски сили. За предпочитане е 4 (домашните минимум 1.5 к.с). B,,JK NAUTILUS" фитнес центъра в ж.к. Бокар - София ще могат да се видят едни от най-мощните пътеки с мотор от 6 к.с. Те са производство на американската фирма TRUE. Практически техните мотори са с най-дълъг живот. Притежават няколко патента, между които и на мотора, при който липсват износващи се четки (безчетков мотор). С пътеката ZTK850 TRUE взе лидерството за 2005 г. на фирма LIFE FITNESS. He купувайте за натоварени зали пътеки с DC мотор, независимо колко мощен е той. Те не могат да работят повече от 2-3 часа дневно. Търговските фирми никога не споменават какъв е моторът, а само колко е мощен. Затова купувайте след консултация със специалист.
3. Мекота и еластични качества на постамента, върху който се движи лентата. Това предпазва от травми в ставите и сухожилията. Създава комфорт при трениране.
4. Плъзгаемост на лентата върху постамента (дъската). Това изисква специална обработка на материала, върху който се движи лентата, както и качества, на които трябва да отговаря самата лента. Много важен момент е смазването, което често е слабо звено при много фирми производителки. Фирмата SPORTS ART през 1996 г. патентова пътеки, които не изискват смазване.
5. Безопасност. Задължително е наличието на стоп-бутон на удобно за трениращия място. Ако загубите равновесие или се уморите при бягането, може да го натиснете и движението на лентата да спре.
6. Промяна на наклона. Добрите пътеки трябва да притежават възможност за промяна от 0° до+ 7°. При най-добрите диапазонът е от -5°до -22°.
7.Наличие на програми. Освен ръчното регулиране на показателите,скъпите професионални пътеки предлагат програма за тестиране и допълнителни 6-12 програми с различна насоченост.
8. Здравина. Винаги се интересувайте какви гаранции дава производителят.
9. Сервизно обслужване. Може ли производителят да достави бързо резервни части.

malkitaini.com

 
Фитнес програма за тичане Ако можете да тичате за около 30 минути равномерно – при средна скорост...
Внимание, опасни врагове – стрии Стриите са опасен и коварен враг за всяка жена. И с право жените се...
Упражнения за бедрата Клякане Целите бедра – 8/ 10 повторения в серия Вземете зад врата си...

Реклама