Методът за отслабване и тонизиране носи името на своя основател Джоузеф Пилатес – американец отНовата йога – Пилатес немски произход и танцьор по призвание. Програмата е разработена през 20 – те години на двадесети век, с цел да се помогне на хората да разберат и усещат връзката между тялото и съзнанието. Упражненията са съсредоточени върху развитието на гъвкавостта и силата на цялото тяло без натрупване на телесна маса.
Пилатес е уникална система от упражнения за разтягане и сила, укрепване и тонизиране на мускулите, подобряване на стойката и оформяне на тялото, като целта й е чрез последователни движения да  ангажират тялото и ума да работят в едно цяло
Тук се използват предмети като топки, ластици, гирички, които са нужни, за да нарушат равновесието и да накарат мускулите да се съкращават.
Упражненията са лесни и лишени от резки движения. Преимуществата са, че не натоварват само определен мускул, а група от тях, често в необикновена комбинация.

Всяко упражнение има нива на трудност – за начинаещи, за средно и напреднали. В зависимост от формата си всеки може сам да избере интензивността на движенията. Тъй като тренировките изискват пълна концентрация, позволяват да усетите съкращаването на всеки един мускул. Достатъчни са не повече от 10 повторения от упражнение. Добре е да практикувате два – три пъти седмично, за да се получи бърз ефект от упражненията. Програмата е практична както за жени, така и за мъже.
Този метод стимулира и активизира кръвообращението. Спомага за премахването на хронична болка и бързото възстановяване. Работи се предимно със собствените тежести на тялото, като по този начин мускулите стават естествено оформени. Упражненията освобождават от стреса и напрежението:

Упражнения за талия
Легнете на пода. Стегнете тялото и изтеглете ръката встрани. Направете противоположни движения, като леко опънете ръката, стояща отдолу. Правят се по 10 повторения.

Упражнения за баланс
Опитайте да седите на земята без опора, като повдигате ръцете и ги насочите към краката.

Упражнения за бедра
Легнете на пода с повдигнат горен крак. Повдигнете долния към горния крак. Правят се 10 повторения.

Упражнения за коремна мускулатура
Размяна на краката във въздуха. Кръстът трябва да е плътно на пода. Правят се по 10 повторения.

Упражнения за стягане на седалищната част
Легнете по корем, стягайки гърба и седалището, повдигнете леко краката нагоре, след което ги съберете един към друг. Направете серия от 10 повторения  задръжте във въздуха краката си за 10 секунди.

 

Реклама