Стриите са опасен и коварен враг за всяка жена. И с право жените се ужасяват само от мисълта за тези грозни и неестетични белези, които могат да се получат на доста места по тялото. Естествено най-предпочитаните са и най-апетитните и сладки места в женското тяло: дупето, гърдите, ханша, корема, бедрата.

Появят ли се стриите веднъж – няма отърваване от тях.

Затова единственото спасение е да впрегнем всички оръжия, за да не им позволим изобщо да се докоснат до нашето тяло. На думи е страшно лесно, но в действителност отговорността се прехвърля даже още към нашите родители. Защото преди изобщо да сме учили за структурата на кожата по биология, в случай че влизаме в тези часове, разбира се; още преди да сме се подложили и на една диета, стриите чертаят планове как да нашарят по неестетично нашите тела.

Причината да се появят стриите е проста – ние сме им позволили, като не сме се грижили добре за кожата си.

В тийнейджърските години момичетата променят структурата на тялото си и някои от тях рязко напълняват. След което ужасени се подлагат на диети и също толкова рязко отслабват.

Голяма част от тях не се сблъскват с по-опасните врагове като анорексията и булимията, но стриите никому не прощават.

Затова когато видим първата белезникава хоризонтална ивица по тялото или най-добре още като чуем за нея да се хванем здраво за учебника и да разберем, че съединителната тъкан, която свързва клетките в организма е изградена от колагени и еластини, които са съставени от белтъци. Те са особено важни за изграждането на човешката кожа. Когато напълняваме рязко, кръвоносните съдове се притискат, вследствие на което клетките на кожата не могат да бъдат добре кръвоснабдявани, обмяната на веществата се нарушава, няма достатъчно протеини, вследствие на което кожата се нацепва на ивици. Когато отслабнем, те стават дори още по видими.

Повечето жени обичат доста да се припичат на слънце и това си е наистина блажено мързеливо занимание, но вредно за поне десет неща, едно от които отново са стриите. Ако направите един тегел по плажа, ще се убедите, че онези, които са се изтегнали и се пекат като пържолки, са предимно жени. Някои от тях, дори без сутиени. Безспорно са красиви и всички се зазяпват по тях, но за съжаление ще бъде за кратко, ако не вземат мерки срещу стриите. Слънцето променя качеството на колагена в кожата и това отново води до появата на тънките прозрачни линии. Едно лято по монокини под палещите слънчеви лъчи, без предпазни кремове и на следващото ще се чудим какъв бански да сложим. А ако искаме да забием ново гадже, трябва да използваме някакъв друг коз, който при това да е достатъчно силен, че господинът да не се вглежда в тези дребни, но неприятни дефекти.

По време на бременността жените са особено уязвими от стриите, защото тогава теглото по обясними причини се увеличава рязко. Вероятността да се получат такива козметични дефекти е най-голяма между четвъртия и шестия месец от бременността. След бременността те леко избледняват, но остават все още видими. По време на втората бременност вече се проявяват като наистина сериозен проблем. Единствената утеха за някои е, че съпругът им продължава да ги обича. Вече не само заради тялото, а за онова, което са като личности, което само по себе си е повод за радост.

Но както и да се утешаваме и колкото и големи философи да станем, фактите са си факти – отвън ситуацията не е никак естетична.

Какво трябва да знаем, за да предотвратим появата на стриите.
За да се запази качеството на колагена в кожата е необходимо:
да приемаме храни богати на витамин B като: бирена мая, бъбреци, черен дроб, соя, житни кълнове, жълтък, син патладжан, сушени плодове и ядки, спанак, прясно мляко, праз лук, риба, грозде. С една дума, все по-здравословно и по-необходимо става четенето на ситните буквички по опаковките на храните.
Да използваме кремове богати на витамин E.
Както вече разбрахме, след като стриите вече са се появили е безсмислено използването, с цел предотвратяване на появата. Важно е да започнем да се мажем много преди да има каквато и да е опасност от появата на стрии. Най-добре да нанасяме два пъти дневно, като разтриваме кожата докато кремът не попие добре. Например още когато разберем, че ще имаме бебе, да се запасим с такъв тип кремове и старателно да ги използваме. Определено помагат на кожата да се справи с прекомерните резки разтягания и свивания.

При положение, че стриите са дълбоки и големи, единственото спасение е пластичната хирургия.

Остават ни класическите начини за поддържане на здрава и красива фигура.
Умерено и здравословно хранене
Използване на кремове, богати на колаген
Повече движение
Повече прием на вода в жегите
Избягване на преки слънчеви лъчи
Да не приемаме препарати, които да водят до мускулна хипертрофия.

Звучи толкова лесно за изпълнение, че стриите направо нямат никакъв шанс при нас. Все пак, доста по-добре щеше да е, ако се прекарваха веднъж в живота, като дребната шарка, например. / източник www.Az-Jenata.com

 
Антицелулитни упражнения Ето и две  лесни антицелулитни упражнения, които са доста ефективни...
Рамене до отказ Изтласкване с дъмбели над главата Седнете на ниска лежанка и стъпете...
В борбата с целулита Ако можехте да  вземете проба от най - лошия целулит на планетата и...

Реклама