От Ленда Мъри, 5 пъти Мис Олимпия

От Ленда Мъри, 5 пъти Мис Олимпия

Главното правило, когато искаш да влезеш във форма, е никога да не очакваш излишните килограми да изчезнат от точно определени места. Първо на първо, няма упражнение, което да удря само в една точка. Второ всяка програма за подобряване на физическото ти състояние и форма трябва да включва и нещо повече освен упражненията – необходим е съгласуван режим на тренировка и хранене, промяна на целия ти начин на живот. За да разрешиш проблема си ти трябва да разгледаш всеки един от тези аспекти и да видиш какво може да се направи и в двете насоки.

Повечето хора допускат най – големите си грешки в диетата. Те са убедени, че ядат възможно най – най – здравословните храни. Не ме интересува колко естествена и пълноценна е храната – ако тя съдържа прекалено много калории, ще напълнееш от нея, независимо колко усилено тренираш.

Когато казваш, че ядеш по 4 малки яденета на ден плюс добавките, колко малки са яденетата и колко омазняващи са добавките? Ето ви (примерно) един въпрос, върху който си струва да се замислите. Пресметни общото количество на калориите, които приемаш дневно и аз съм сигурна, че ще откриеш, че са повече, отколкото гориш.

Друго нещо е, че трябва да жертваш добрия вкус, т.е. да се откажеш от мазнините и калориите, защото той се дължи на тях. Трябва да жертваш добрия вкус , ако искаш да намалиш телесната си мазнина.

Съдържанието на храната също може да заблуждава. Дали тя е естествена или не, няма нищо общо със съдържанието на мазнини и калории. Някои от най – мазните и богати на калории храни всъщност са съвсем натурални. А и освен това “обезмаслен” не означава и с малко калории. Някои плодове например са лишени от мазнини, но висококалорични. Също и някои видове кисели млека и сладолед тръбят по етикетите си, че са обезмаслени и натурални, но това не означава, че не са наситени със захар или дори с естествени подсладители, които са висококалорични.

Но ето и нещо хубаво. Ако имаш излишна тлъстина на бедрата от вътрешната страна, диафрагмата, корема, талията, ханша т.е. по меките места, след като си тренирала вече 1 година, проблемът ти по всяка вероятност е само в диетата. Мастната тъкан покрива стегнати и силни мускули, които са готови да бъдат показани. И следователно всичко което трябва да направиш сега е, да отстраниш чрез диета излишните мазнини. Само помни, че колкото и каквито диети да пазиш, това няма да ти помогне ако не правиш правилната диета за теб.

Следващото нещо е да преразгледаш тренировъчната си програма. Може да прекараш и по 3 часа на ден в залата, но ако е само на машини, които вършат повечето работа вместо теб, няма голяма полза – ти нищо не стягаш, само стимулираш изпомпването на повече кръв от сърцето. Ако едно упражнение ти е лесно и удобно – трябва да го изоставиш. Защото мускули се правят с пот и пъшкане.

Прехвърли се на свободните тежести. Направи така, че да си сигурна, че работата върши именно мястото, което се нуждае от стягане, а не просто крайникът, който излиза от него. Най често срещания пример за тази често разпространена грешка се вижда на велоергометъра. Жени с широк ханш и голям задник сядат на колелото и въртят като бесни педалите с часове, като си мислят, че работят за ханша, а работят само за краката. Ханшът и краката трябва да се тренират заедно и най – доброто упражнение за това е пълният клек с щанга. Не лег – пресата, не колелото, не хакена, не бягащата пътечка, не степера, а клякане с щанга – и то до долу. Това е единственото упражнение, което действително върши работа за всички тези проблемни зони.

Решението е просто: брой калориите и прави базови упражнения с пълна амплитуда на движението и с достатъчно тежест, за да стигаш до отказ. Така ще получиш желаните резултати.

 
Упражнения за отслабване - сутрешна тренировка Нека да разгледаме фактите: Ако искаме да постигнем трайно...
5 начина как да започнете да тичате Това е едно от най – добрите упражнения за отслабване и добър тонус. И...
16 начина да си винаги във форма 1. Повече движение в къщи. Домакинската работа върши чудеса за...

Реклама