1. Описание на продуктите и начин на употреба
Името на продуктите произлиза от английското "Fat Burning" - "Изгаряне на мазнините". Тези препарати не съдържат забранени вещества. Те съдържат само суплементи за релеф (като карнитин, пируват, хром, цитозан, лецитин и др), плюс някои специални съставки. Обикновено основната съставка на тези препарати е карнитинът, който транспортира мастните клетки до митохондриите, където те "изгарят", т.е. използват се за енергия. Това става дори и без да се извършва активна дейност. Поради това свойство най-предпочитаното време за прием на фет-бърнърите е 2-3 часа преди тренировка. Така ще разполагате с допълнителна енергия от мазнините, докато тренирате, и ще постигнете ефективна тренировка и изгаряне на мазнините. Освен преди тренировка, можете да приемате бърнърите и преди каквато и да е физическа работа. Ако приемате по-високи дози, е препоръчително да ги разделите на няколко приема. Необходимите количества са различни в зависимост от конкретният препарат.

2. Популярни фет-бърнъри
Ето някои такива продукти, които се използват у нас. Това далеч не са всички препарати, които можете да откриете в магазините. Списъкът е скромен, но периодично ще се актуализира.

"L - Carnitine" на "Биогейм"
Този препарат е доста качествен и ефективен. Продава се на капсули, в 2 варианта: по 250 мг. и по 500 мг. Л - карнитин в капсула. Всяка опаковка съдържа по 40 капсули. Необходимите дози са 3-4 г. дневно (в отделни случаи може да се стигне до 8-10).

"Карнитаргин" на "Nutrend"
Това е препарат, предлагащ течен карнитин. Така той се усвоява по-бързо и по-ефективно, отколкото този на капсули. Освен карнитин, този препарат съдържа и аминокиселината аргинин. Предлага се на ампули, като всяка ампула съдържа 1 грам карнитин. Употребява се орално, а не с инжекции. Дозировката е 3-4 ампули дневно.

"Х - Treme Power Burner" на "Incospor"
Този препарат напомня предишния, с тази разлика, че не съдържа аргинин, а само Л - карнитин. Препаратът се предлага на ампули. Една опаковка съдържа 20 ампули със съдържание във всяка ампула 1200 мг. Приема се орално, а не инжекционно. За

"Maximal Fat Burners" на "Биогейм"
Това е един нов препарат, който тепърва печели популярност. Освен карнитин, съдържа и други суплементи за релеф като лецитин, хром и метионин. Продава се на капсули. Съдържанието на една опаковка е 150 капсули. За повече подробности се обадете в офиса на "Биогейм".

"Cutting Gold" на "Sports One"
Това е доста ефективен препарат главно на билкова основа. Съдържа и традиционните съставки - карнитин, лецитин, холин и метионин. Има и известен диуретичен ефект поради наличието на специфични билкови екстракти. Предлага се на таблетки, като всяка таблетка съдържа 775 мг. карнитин и 250 мг. лецитин. Една опаковка съдържа 100 таблетки и е на цена около 55 лв.

"Carnitech" на "Universal"
Това е препарат, съдържащ течен карнитин и други билкови екстракти. Свойствата му напомнят тези на препаратите на "Nutrend" и "Incospor". Препаратът се продава в шише от 335 мл. 20 мл. от разтвора съдържат 1300 мг. Л - карнитин и 300 мг. билкови екстракти.

"Pyruvate 1000" на "Bio-Tech"
Това е препарат, който съдържа само един суплемент - пируват. Продава се в опаковка от 60 капсули. Всяка капсула съдържа по 1000 мг. пируват. Недостатък на този препарат (а и на всички останали, съдържащи само пируват) е, че за да бъде ефективен, трябва да се взема в големи количества. Общото мнение е, че необходимото количество е 1 грам на всеки 5 кг тегло. Това означава, че ако тежите 70 кг, ще ви трябват 14 г. пируват на ден, за максимални резултати. При това положение едно шише от "Pyruvate 1000" няма да ви стигне и за 5 дни. Затова ако решите да вземате този препарат, най-добре го комбинирайте с друг фет бърнър, за да не изпразвате шишето толкова бързо.

"Chitosan" на "Mega Pro"
Това е нов продукт, причисляващ се към т.нар. "фет блокери" (препарати, блокиращи мазнините). Той съдържа суплемента цитозан, който блокира усвояването на мазнините. Необходимите количества от препарата са 1-2 грама дневно. Най-добре е тази доза да се приеме на 2-3 пъти, половин час преди храна. По този начин мазнините, приети с храната, ще бъдат блокирани и изведени от организма.

 
Загряване, кардио, стречинг Загряване Преди на натоварите тялото си с големи тежести,трябва да...
Фитнес калкулатори Изчисляване на максималния пулс  Проверете колко калории сте...
Фитнес за лице. Фитнесът придава на лицето сияние Само ако се движите редовно, кожата на лицето ви ще се оросява добре,...

Реклама