Полезни суплементи за жените

Жените на всяка възраст, височина, тегло и ниво на активност имат поне едно общо нещо: имат нужда от определени хранителни вещества, които организма не произвежда, а изисква, за да функционира правилно.
Повечето експерти са съгласни с това, че на най-добрия източник на основни хранителни вещества е храната, защото там се намират в естествена форма всички витамини, минерали, аминокиселини, които се преработват много по – лесно от тялото. Освен това в естествената си форма тези полезни вещества се усвояват максимално и няма опасност от тяхното предозиране в тялото както изкуствените им заместители.

Но ако имате или сте изложени на риск от дефицит на витамини и / или минерали (бременни, вегетарианци, веганци, хронично болни и т.н.), вашият лекар може да ви предпише добавка.

Вашият избор да приемате добавка зависи от вашият хранителен режим и препоръка на лекаря. "При разглеждане на добавките, жените трябва да избират такива за костите, при бременност и за гърдите си", казва едно медицинско американско списание. "Достатъчна костната плътност е необходима за предотвратяване на остеопорозата, адекватен прием на фолиевата киселина е от съществено значение за плодородието и развитието на плода, както и за намаляване риска от сърдечно-съдови заболявания и други хронични болежки.".
Ето го и списъкът с най – добрите суплементи за жени:

Желязо
Желязото пренася кислорода в тялото, помага в производството на червените кръвни клетки, подкрепя имунната функция, когнитивното развитие, както и регулира температурата на тялото. От съществено значение е за правилния растеж на клетките.
Защо имате нужда от него?
Намаляването на вашия прием на желязо кара тялото ви да намали производството на червени кръвни клетки, което води до анемия. Това може да доведе до жестока умора и недостиг на въздух по време на дейности, които не са много уморителни, както и трудности при поддържане на телесната температура и спад в имунната функция.

Калций
Укрепва и поддържа костите и зъбите, помага на мускулите и кръвоносните съдове да работят на 100%, предизвиква секретирането на хормони и изпраща съобщения чрез нервната система.
Защо имате нужда от него?
Вашето тяло се нуждае от калций за изграждането и поддържането на здрави кости. Той е много важен за жените в менопауза, където костната маса изтънява и това предизвиква остеопороза.

Магнезий
Поддържа нормален мускулен и нервен статус; поддържа сърдечния ритъм стабилен; поддържа силна имунната система и костите; помага за регулирането нивата на кръвната захар и може да играе роля в предотвратяването и управлението на заболявания като хипертония, коронарна болест.
Защо имате нужда от него?
Магнезият е необходим за повече от 300 биохимични реакции в тялото.

Витамин А
Осигурява правилното развитие и функциониране на очите, кожата, имунната система.
Защо имате нужда от него?
Изследванията показват, че витамин А може да намали смъртността от морбили, предотвратяване на някои видове рак, помощ и да подобри функцията на имунната система.

Фолиева киселина
В производството и поддръжката на нови клетки, включително и червените кръвни клетки; поддържа подходящ баланс на нервната система, което е необходимо за правилното функциониране на мозъка в умственото и емоционално здраве.
Защо имате нужда от него?
Фолиевата киселина е наложително, за предпазването от анемия и е абсолютно задължително за бременността. Дефицита на фолиева киселина по време на бременност може да доведе до сериозни усложнения, включително преждевременно раждане и бебета родени с дефекти на невралната тръба. Проучванията показват, че жени, които приемат фолиева киселина преди зачеването и по време на първия триместър на бременността могат да намалят риска на деца с дефекти на невралната тръба с 72%-100%. Препоръчваната дневна сума е 400 микрограма, но тази потребност се увеличава до 600 микрограма за бременните жени и 500 микрограма за кърмачки. Освен това, хората с нисък прием на фолиева киселина също са изложени на повишен риск от някои видове рак.

Биотин
Предотвъртява образуването на мастни киселини и глюкозата в кръвта, които се използват в производството на енергия за тялото, и помага за метаболизма на аминокиселини и въглехидрати.
Защо имате нужда от него?
Дефицит на биотин е рядко явление, но като цяло включва косопад, чупливи нокти и лющеща се в червено кожа.

Витамин C
Улеснява нормалния растеж и развитие, както и "ремонта" на тъканите, костите и зъбите; помага на тялото да произвежда и запазва колаген, който е важен протеин за кожата, хрущяла, сухожилията и кръвоносните съдове. Като антиоксидант той блокира някои от щетите причинени от свободните радикали.
Защо имате нужда от него?
Признаците на дефицит включват суха коса; гингивит (възпаление на венците) и кървене от венците, груба – суха и лющеща се кожа; лесно образуване на синини, кръвотечение от носа и намалява способността за борба с инфекциите. Тежка форма на дефицит на витамин C е скорбут. Също така витамина често се използва като съставка в козметични продукти, тъй като може да стимулира производството на колаген.

Витамин D
Подпомага абсорбцията на калций, необходим за растежа на костите; модулира клетъчния растеж, нервно-мускулната и имунната функция и намалява възпалението.
Защо имате нужда от него?
Без достатъчно витамин D, костите може да стане крехки, чупливи или деформирани, което води до остеомалация или омекване на костите, а това отслабва и мускулите. Недостигът на витамин D играе роля в развитието на диабет тип 1 и диабет тип 2. В добра новина все пак са налице доказателства, че витамин D може да осигури известна защита срещу колоректален и евентуално други видове рак.

Омега-3
Действа добре за правилното развитие на мозъка – познавателните способности (памет, концентрация) и поведенческата функция; помага за намаляване високото кръвно налягане и успокоява възпалението.
Защо имате нужда от него?
Изследванията показват, че омега-3 мастни киселини намаляват възпалението и могат да помогнат в намаляване риска от хронични заболявания, сърдечно-съдови заболявания, рак, артрит, както и други проблеми със ставите.

Мелатонин
Помага за регулирането на други хормони, поддържа циркадния ритъм на организма; помага за контрола на времето и освобождаване на женските репродуктивни хормони. Защо имате нужда от него?
Мелатонинът играе голяма роля в регулирането на съня. Когато се стъмни през нощта, нервен път в окото изпраща сигнал на мозъка да каже на епифизната жлеза да започне да секретира мелатонин, което ви прави сънливи.

Пробиотици
Действат добре на храносмилането; борят се с болестотворни бактерии, намаляват диарията, причинена от някои инфекции.
Защо имате нужда от него?
От средата на 1990-те години, клиничните изследвания са установили, че пробиотик терапия може да помогне в лечението на редица злини, включително диария, гъбични инфекции и такива на пикочните пътища, в същото време намалява рецидив на рак на пикочния мехур и за предотвратяване или намаляване на тежестта от настинки и грип.

Зелен чай
Действа като мощен антиоксидант.
Защо имате нужда от него?
Епигалокатехин-3-галат (EGCG) е най-изучаваният полифенол антиоксидант, открит в зеления чай. Клиничните проучвания са показали, че този антиоксидант може да помогне за намаляване на риска от сърдечно заболяване с понижаване на холестерола, както и да има противовъзпалителни и противоракови свойства, които могат да помогнат за предотвратяване на развитието и растежа на кожни тумори.

Коензим Q10
Защо имате нужда от него?
Някои изследователи смятат, че CoQ10 може да помогне със сърдечни състояния, свързани с понижаване на кръвното налягане и повишаване на нивата на ecSOD(ензим, защитаващ кръвоносните съдове от увреждане). Изследванията също така показват, че CoQ10 може да се бори с болести като рак, Паркинсон и болестта на Хънтингтън.

Екстракт от гроздово семе
Третира здравословни проблеми, свързани с вредата от свободните радикали, включително сърдечно-съдови заболявания, диабет и рак.
Защо имате нужда от него?
Подмладява. Предварителен животински изследвания в Университета на Алабама в Бирмингам са показали, че може да предпази мозъка от деменция, както и намалява развитието на рак на кожата поради излагане на UVB радиация. Под формата на хапче, екстракта от грозде помага за поддържането на колагена и еластина като двата градивните елементи на гладката кожа.

Resveratrol
Предпазва от увреждане на кръвоносните съдове, намалява "лошия" LDL холестерол, предотвратява образуването на кръвни съсиреци.
Защо имате нужда от него?
Има и изследвания, които показват, че потиска пролиферацията на различни човешки ракови клетки, включително и тези на рак на гърдата и рак на дебелото черво. Нещо повече, той взаимодейства директно с гени, които регулират стареенето.

Ленено семе
Използва се като слабително, помага за намаляване на общия холестерол в кръвта.
Защо имате нужда от него?
Ленено семе понижава нивата на холестерола, стимулира имунната система и предпазва от рак, включително рак на гърдата. Имайте предвид, че маслото от ленено семе съдържа само омега-3 мастни киселини и допълнителни влакна.

Мултивитамини
Помага на тялото да расте, да се развива и да функционира нормално.
Защо имате нужда от него?
Мултивитамините обикновено се предписват на тези, които се нуждаят от допълнителни витамини, които не получават от храната по една или друга причина.

 
Диета за "изгаряне" на излишните килограми Съществуват толкова много диети, че вие най-вероятно се чувствате...
ИДЕАЛНАТА ДИЕТА Според американско изследване най – успешни са нискокалоричните...
Как да калкулирате калориите? Калорията е единица от енергията, необходима за повишаване ...

Реклама