Диета и здравословно хранене

Ако човек се храни балансирано и разнообразно, а това включва най – малко пет порции плодове и зеленчуци на ден, ще получава достатъчно калций и ще избягва високото съдържание на мазнини и захар (от бързото хранене). Трябва да пие от 6 до 8 чаши вода и да тренира в седмицата поне 3 пъти, за да бъде здрав.
Има много диети и добавки, които могат да бъдат опасни за вашето здраве.

Как хранителните нужди и диети променят жените през тяхната продължителност на живота?

Диетите афектират върху децата на жените много преди да бъдат родени. Мазнините, протеините и други хранителни вещества, натрупани през годините се използват по време на бременност за плода като храна.
По време на юношеството и началото на зрелостта, жените трябва да се увеличат храните, богати на калций за запазването на здрави кости и намаляване риска от остеропороза.

Калоричния прием варира за всяко лице, въз основа на възраст, пол и ниво на активност. Какво е здравословна диета?

Министерството на земеделието и Министерството на здравеопазването и човешките ресурси на Съединените щати издават съвместно пълен отчет за здравословния начин на хранене, на тема "Храненето и Вашето здраве: Диетичните насоки за американците" и "Хранителни насоки за американците":
Здравословното хранене следва т.нар. храни "пирамида" или:
* 6-11 порции от комплексни въглехидрати;
* 2-3 порции от плодове и зеленчуци;
* 2 порции от млечни продукти;
* протеини като месо, тофу или боб;
* пестеливо използване на добавени мазнини и захари.

Какво тегло се смята за затлъстяване или наднормено тегло?

Думите затлъстяване и наднормено тегло обикновено се използват взаимозаменяемо. Въпреки това, според доклад на Института по медицина, техните технически значения не са идентични. Наднорменото тегло се отнася до излишък на телесно тегло, което включва всички тъкани, като например мазнини, костите и мускулите. Затлъстяването се отнася конкретно до излишък на мазнините в тялото.
Възможно е да бъдете с наднормено тегло от значително количество мускулна маса например. Мъжете с повече от 25 на сто, а жените с повече от 30 процента телесни мазнини се счита за наднормено тегло.

Как мога да определя колко мазнини е добре да се ядат всеки ден, за да имам здравословна диета?

Вашият личен запас от мазнини зависи от дневния калоричен прием. Не забравяйте, че общото количество мазнини средно не трябва да бъде повече от 30% от дневните калории, и наситените мазнини трябва да бъде не повече от 10 на сто.
Проверявайте етикетите на храните, за да разберете броя на мазнините във всяка доза.

 
Нежелателни за прием храни Сладолед (убива клетките, произвеждащи пепсина в стомаха); - Захар и...
Боровинки срещу наднормено тегло Консумиането на боровинки помага за сваляне на килограми, открили...
Храни с нула калории С храната е доста трудно, но когато се консумират така наречените...

Реклама