Пътеводител към здравословна диета

За да сте на диета и да сте спокойни, че тя е здравословна, добра за организма ви е необходимо да следвате следните по – долу съвета и правила за правилния хранителен режим:

1. Пийте много вода. По 1,5 литър на ден и повече, за да работи тялото ви нормално.

2. Яжте пет порции плодове и зеленчуци всеки ден. Ако това е трудно, заменете ги с шейкове, сокове и сушени такива заместители.

3. Никога не пропускайте закуската, тъй като това е най – важното хранене за деня! Тя ви зарежда с енергия и ви спестява преяждането вечерта.

4. Планирайте храненията си за седмица напред. Напишете списък за пазаруване и се придържайте към него. И никога не пазарувайте, когато сте гладни, тъй като това е фатална грешка, която неизбежно води до излизане от хранителния режим.

5. Съхранявайте си в шкафа или в хладилника запаси за здравословна закуска. Която може да включи пресни и сушени плодове, здравословни зърнени барове, оризови бисквити, нискомаслено кисело мляко, плодове и пълнозърнест хляб.

6. Отстранете всички видими мазнини от храната, преди да я сготвите. Също така, опитайте да избегнете яденето на твърде много преработени меса като колбаси и хамбургери.

7. Ограничете приема на стимуланти като кофеин, алкохол и рафинирана захар.

8. Ограничете броя на храненията на вън в седмицата. Направете си по – добре обяд в къщи за офиса, за да се придържате към режима си.

9. Хранете се правилно. Не режете групи храни като въглехидрати в стремежа си да отслабнете бързо. Вашето тяло се нуждае от баланс.

10. Не е нужно да ядете неща, които не ви харесват само защото са полезни за вас. Намерете своите полезни храни и ги направете ежедневие в менюто си.

Правило 1
Винаги яжте закуска

Тук няма нужда да обясняваме защо!

Правило 2
"20 на ден"

Опитайте се да ядете различни здравословни храни всеки ден, за да сте сигурни, че сте подхранили тялото си с широка гама от различни хранителни вещества.

Правило 3
Бъдете хидратирани

Симптомите на дехидратация включват необичайна умора, виене на свят, глад, суха кожа, тъмна урина и обща летаргия. Като имате предвид, че по – голямата част на нашите тела са съставени от вода, значи ви е ясно защо тя е така необходима.

Правило 4
Планирайте храненията си

Трябва да знаете какво ще ядете, кога и как да бъде сготвено то за определен ден от седмицата, за да сте подготвени ако ви се измени ежедневието. Пазарувайте по списък.

Правило 5
Яжте протеини със сложни въглехидрати

Комбинирането на тези групи храни в правилните пропорции ще гарантира получаването на постоянен поток от енергия, тъй като организмът превръща инсулина сравнително бавно в глюкоза.

Правило 6
Използвайте 80:20 подход

Опитайте се да запазите вашите добри навици най – малко 80% от времето, което ви позволява, за да се отклонявате за 20 на сто от режима си. Този подход позволява гъвкавост, за да се радвате на живота, без да е твърде рестриктивен, но все пак ви помага да имате здравословни навици.

Правило 7
Упражнения

Харесва ли ви или не, упражнения и здравословна диета са ключът към здравето на тялото и духът. Около 30 минутни упражнения три пъти седмично са напълно достатъчни.

Правило 8
Време за ядене

Отделете си време за ядене. Хранете се бавно около 20 минути са достатъчни. Не трябва да ядете бързо и да гълтате на големи хапки.

Правило 9
Избягвайте да ядете късно вечерта

Яденето след 19 часа си е "товар" за организма и всичко което ядете се трупа, а не се изразходва, което си е много далеч от една здравословна диета.

Правило 10
Да се избягва захарта

Няма нищо добро за тялото в захарта. Тя ви засища за кратко, след което сте гладни отново това се дължи на свръх производството на инсулин.

 
Скалата на глада от д-р Пол Маккена 1. Физически слаб 2. Вълчи глад 3. Относително гладен 4. Леко гладен 5....
Бантингова диета Диетата носи името на доктор Бантинг, по специалност физиолог. Тя...
Диета Master Cleanse Диетата Master Cleanse е широко известна в САЩ и Канада. Тя е доста ползвана...

Реклама