Диета с хормона на бременността или HCG диета

HCG диетата е спорен метод за отслабване, който е получил както признание, така и доста критика. Всичко това се корени в хормона на бременността и това, че с хормоните шега не бива. Диетата е разработена от британски ендокринолог, които открил, че с помощта на HCG хормона хората губят повече мазнини и по – малко мускулна маса.
Хормонът, наречен човешки хорион – гонадотропин или ЧХГ (HCG) се отделя по време на бременност. Точно това е хормонът, чийто присъствие отчитат тестовете за бременност. Той се произвежда от клетките, които изграждат плацентата. Като цяло ЧХГ ще се удвоява на всеки 48 – 72 часа, като нивата му достигат пикът си до единадесетата гестационна седмица. Въпреки, че хормонът се среща естествено при бъдещите майки, британският ендокринолог е открил, че може да се използва и при не бременни за загуба на тегло.

Диетата с ЧХГ се състои главно от комбинацията на хранителни добавки с този хормон (или инжекции), нискокалорична храна и физически упражнения. Някои съвременни планове на диетата насърчават и ултра нискокалорийен прием – 500 калории и по – малко. Което допринася за острите критики, които поема създателят й.

Как работи HCG диетата

Въпреки, че проучвания на тази диета все още са в ход, създателят й вярва, че ЧХГ хормона афектира на функционирането на хипоталамуса, който насърчава консумацията на големи количества мазнини. Което от своя страна сваля апетита за мазни храни и губите тегло, като запазвате мускулната си маса.
Много странични ефекти от употребата на HCG диетата са били докладвани. Примери за нежелани реакции, свързани с HCG инжекции включват:

* Главоболие
* Депресия
* Умора
* Раздразнителност
* Уголемяване на гърдите при мъжете
* Образуване на кръвни съсиреци
* Хиперстимулация

ЧХГ (HCG ) добавки

Тези добавки могат да бъдат под формата на инжекции, течни капки, орални спрейове или хапчета и като цяло са крайъгълният камък на всяка ЧХГ диета.
Много ЧХГ планове имат за цел да акцентират върху изгарянето на мазнините и затова добавката с хормона на бременността се препоръчва при нискокалорийна диета. Но, имайте в предвид, че ултра ниско калоричните диети могат да бъдат много вредни и всъщност могат да се отразят отрицателно върху здравето ви.
Витаминните добавки се препоръчват винаги при такива ниско калорични планове. Те обикновено се използват за запълване на пропуските в областта на храненето, които се случват в резултат на намаляване приема на калории под препоръчителните нива.
Някои ЧХГ диети предлагат потискащи апетита лекарства или билки, за да контролирате глада си, който е основен проблем при прекалено ниското ниво на приемани калории.
Билковите чайове често се препоръчват както за намаляване на апетита и глада, така и като помощ за доброто храносмилане.

Предупреждения за ЧХГ (HCG ) диетата

Изразена е сериозна загриженост от медицинската общност за ефективността и безопасността на диетата с хормона на бременността. От една страна, че това е диета с хормон, а от друга, че приетите калории са не повече от 500.
Диета с ниско съдържание на калории по – малко от около 1200 може да има отрицателни последици за здравето, алармират лекарите. Това, в комбинация с ЧХГ добавките, се счита за изключително опасен метод за сваляне на тегло. В определени групи от населението, използването на ЧХГ добавка може да повиши риска от развитие на определени заболявания.

 
Гроздова диета Диетата е разчетена за 4 дни, през които без особен труд и глад се...
Диета, смъкваща 5 килограма за седмица Ден 1 Закуска Кафе или чай, 1 голяма “Активиа” по избор. Втора...
Диетата на д – р Бари Сиърс Диетата на д – р Бари Сиърс е кръстена Зоната и е популярна в цяла...

Реклама