Морковите са добре известни като универсални зеленчуци за сокове. Много хора по света са установили, че ако включват сок от моркови в ежедневната си диета, тяхното общо здравословно състояние се подобрява значително.

Едно общо погрешно схващане е, че сокът от моркови има горчив вкус. В действителност, морковите имат много сладък вкус и се смесват чудесно с други плодови сокове, особено ябълков сок. Получава се вкусна подхранваща напитка за всички членове на семейството, която трябва да бъде важна част от хранителния режим, особено в случаи на заболяване.

В 100 грама моркови се съдържат 35 ккал, въглехидрати – 8гр, белтъчини – 1гр, мазнини – 0гр, фибри – 3гр.

Сокът от моркови има много високо съдържание на Бета-каротин. Бета каротина е провитамин А, който в човешкото тяло се пробразува до витамин А. Този витамин спомага за насърчаване на растежа, предпазва от изсушаване на кожата и очите, помага за поддържане на храносмилателната система и повишава устойчивостта на организма срещу бактериални инфекции. Недостигът на витамин А може да предизвика редица проблеми, включително забавяне на растежа, отслабване на зрението, суха кожа, и сухота в очите.

Морковите съдържат и други ценни вещества – ензими, витамини В, С, D, E и K, и минералите калций, фосфор, калий, натрий, мед, магнезий и желязо.

Редовната употреба на сок от моркови подпомага работата на ендокринната система и оказва благоприятно влияние върху състоянието на косата, кожата и ноктите. Предвид фактът, че сока от моркови съдържа много целулоза, неговата консумация подпомага храносмилането, пречиства организма от токсини и благоприятства процеса на намаляване на холестерола. Тези негови свойства го превръщат в неизменна част и от всяка диета за отслабване. / greenway-bg.com

 
Тайните на италианската диета Всички сме чували, че френската кухня и начин на живот предпазват ...
Пак за разделното хранене Повече за комбинирането на храните при разделното хранене....
Бързо горящи мазнините храни Всички знаем, че трябва да консумираме ниско калорични храни, които...

Реклама