Учени от университета на Бристол, Великобритания, са установили, че някои мерки за предотвратяване на затлъстяването като консумацията на диетични храни често имат обратен ефект, пише в. "Дейли телеграф".

Изследователите с ръководител д-р Джеф Брънстром са открили, че хората, на които се предлагат нискокалорични храни, ги компенсират с по-големи порции.

В рамките на изследване на 76 доброволци били поднесени 18 вида храни. Участниците обаче бързо изчислили съдържанието на калории и големината на порциите според представите си за засищане. В голяма част от случаите изследваните лица "свръхкомпенсирали" нуждите си и поели повече калории, отколкото биха приели чрез любимите си нездравословни храни.

В отделно проучване същият екип установил, че деца на възраст между 10 и 12 години, на които рядко се позволява да хапват шоколад или бонбони, са склонни към преяждане, тъй като не могат да преценят колко храна да приемат.

Когато на децата им било позволено да си купят шоколад или бонбони, впоследствие те по-успешно преценявали количеството на приеманите калории. / Източник:

 
Диета Master Cleanse Диетата Master Cleanse е широко известна в САЩ и Канада. Тя е доста ползвана...
Марженалска диета В дневното ви меню се съдържат само по 800 ккал. Така за 3 дни ще...
Таблица с Хранителни продукти. Хранителни стойности В тази таблица е показано съдържанието на вода, белтъчини, мазнини, ...

Реклама