Неотдавна прочетох, че скандинавската диета работи по-добре от популярната средиземноморска диета. За последната, надявам се, няма нужда да ви разказвам, но ето какво мога да ви разкажа за скандинавската.

По мнението на списание Forbes именно в Скандинавия живеят най-здравите хора. В Исландия, например, е отчетен най-висок индекс на продължилност на живота - при мъжете – 72 години, а при жените – 74. За сравнение – средната продължителност на рускините е 59 години.

И така, да поговорим за скандинавската култура на ядене...

Скандинавия – загадъчно място. Норвежците, датчаните, финландците и исладците – все различни народи, но традициите им по отношение на храненето си приличат.

Скандинавците готвят винаги с пресни зеленчуци и горски плодове под ръка. В последните се съдържат пребогато омега 3 киселини, които спомагат за разграждането на мазнините. Със същите киселини можете да се снабдите и от рибата. Препоръчваме ви сьомга, пъстърва и херинга. Старайте се два-три пъти седмично да консумирате риба – това е несъмнена стъпка към здравословното хранене.

Да се откажете от месото също не си струва – така смятат и русокосите северни народи. В Скандинавия обаче залагат на месото от елен – пробвайте го, не е нищо кой знае колко по-различно (само трябва да го откриете в магазините).

Менюто на скандинавците включва още брюкселско зеле и спанак. Тези зеленчуци съдържат много антиоксиданти, т.е. вещества, които ни правят по-млади, по-красиви и по-стройни. Откажете се от кафето и минете на чай. Сменете захарницата с бурканче мед. И не на последно място по важност – намалете тортите и бисквитите в полза на ядките и сушените плодове.

Както сами се уверихте, нищо свръхестествено не присъства в скандинавската диета. Не ви задължаваме да ядете тяхната национална кухня. В Исландия, например, много обичат пушено месо от акула, млечна супа от мъхове и маринован агнешки мозък. / actualno.com

 
Американска диета В американските клиники бива наричана още "курс на въглехидратна...
Диета с мед и яйца Тази диета е с продължителност три дни, като за тоз период ще свалите...
Диетата на Бионсе 8.00ч - чаша топла вода 8.30ч - 2 препечени филии 10.30ч - плодове според сезона...

Реклама