Диета на д – р Робърт Аткинс

Диетата е разработена през 1972 година от Уилям Бантинг, който популяризира себе си по късно като д – р Робърт Аткинс. Това става с публикуването на книгата му "Революционна диета". Диетата на Аткинс се базира на теорията, че можете да ядете протеини колкото искате и да продължавате да губите тегло, но само ако ограничавате силно някои въглехидрати.
Тя позволява само определени въглехидрати – от зеленчуци, не преработени плодове и ядки. Не се позволяват захар, прости въглехидрати или нишестета.
Диетата му работи като индуцира състояние на кетоза в тялото ви. Когато тялото ви е в състояние на кетоза (увеличаване на ацетоновите вещества в организма), можете да ядете толкова храна колкото искате и пак да се чувствате гладни. Когато няма за горене въглехидрати, тялото ви започва да гори мазнини. Има спорове дали кетозата вреди или помага на организма.

Някои диетолози казват, че това състояние може да увреди черният дроб, да се топи мускулна маса заедно с мазнините.
Диетата на Аткинс се базира на теорията, че прекомерната консумация на въглехидрати е в основата на много проблеми с наднорменото тегло.

Списък на подходящите храни
Месо – Телешко, свинско, агнешко, бекон, шунка, еленско
Риба – Тон, херинга, треска, пъстърва, сардини, сьомга
Пилешко – Пиле, пуйка, патица, гъска, фазан, пъдпъдък
Морска храна – стриди, миди, скариди, раци, омар, сепия
Яйца – варени, пържени, на очи, бъркани
Сирене – прясно, краве, козе, чедър

Подходящи зеленчуци
Тези зеленчуци съдържат по- малко от 10% от необходимите Ви въглехидрати. Можете спокойно да изяждате до 500 грама на ден.
Маруля
Краставица
Репички
Чушки
Маслини
Гъби

Други зеленчуци
Те съдържат повече въглехидрати и затова са ограничени до 200 грама на ден от тях:
Боб
Зеле
Тиква
Карфиол
Патладжан
Ряпа
Домати
Лук
Тиквички
Спанак
Броколи
Брюкселско зеле

Храни с високо съдържание на въглехидрати
Това са храните, които НЕ са разрешени по време на диетата:
Хляб и хлебни изделия
Зърнени закуски
Захар
Всякакви сладкиши
Плодови сокове
Плодове
Чипс
Газирани напитки
Алкохол
Бира

Планът на Аткинс:
Диетата се състои от четири етапа: ИНДУКЦИЯ, ЗАГУБА НА КИЛОГРАМИ, ПРЕДВАРИТЕЛНО ПОДДЪРЖАНЕ НА ЗАГУБЕНОТО ТЕГЛО И ПОСТОЯННО ПОДДЪРЖАНЕ НА ЗАГУБЕНИТЕ КИЛОГРАМИ.
Целта е да се създаде процес на кетоза в организма, което да предизвика изгаряне на мазнините. Д – р Аткинс е стигнал до заключението, че кетоза може да се предизвика с намален прием на въглехидрати - не по – малко или нито повече от 40 грама на ден.

Първи етап
Индукция
Въвеждащата фаза се извършва в първите 14 дни от плана по време, на който д-р Аткинс твърди, че можете да загубите до приблизително 15 килограма.
Тази бърза загуба на тегло се дължи на ограничаването на вашите дневни въглехидрати до 20 грама на ден. Единственото, разрешени от Аткинс са зеленчуците с ниско съдържание на въглехидрати като маруля, броколи и домати. През този период може да се яде риба, птици, месо, яйца и други храни с високо съдържание на протеин, подправени със зехтин, който влиза в групата на "добрите мазнини".
Не са разрешени картофите и всякакъв вид алкохол или кофеин.

Втори етап
Загуба на килограми
Започва един преходен етап от загубата на тегло, което включва увеличаване на сумата на въглехидрати във вашата диета, докато тялото ви излиза от състояние на кетоза.
По време на този етап може да увеличите приема на въглехидрати с още 5 грама при всяка следваща седмица от етапа. Така ще имате застой на сваляне на тегло, след което ще се наложи да ограничите приема на въглехидратите отново.
По време на тази фаза може да продължите да ядете висококачествени протеини и „добри мазнини”, заедно с вашите зеленчуци и зелени салати. Всяка следваща седмица можете да добавяте повече зеленчуци, семена и ядки, плодове, сирене, дори и бобови растения. След като постигнете застой в свалянето значи сте излезли от кетозата и трябва да намалите отново въглехидратите с 5 грама. За различните хора е различно – допустимите количества въглехидрати са между 40 и 60 грама на ден. Тази фаза продължава докато има налице свалени килограми от 12 до 20.

Трети етап
Предварително поддържане на загубеното тегло
По време на този етап загубата на тегло ще е по – бавна и някои храни ще се подложат на „тест”, за да се види дали действат при вас в положителна или в отрицателна насока за целта. В тази фаза вече имате утвърдени хранителни навици. С всяка изминала седмица ще добавяте по 10 грама отгоре към въглехидратите. Но ако няма на лице загуба на тегло ги сваляте от 5 до 10 грама от дневните ви нужди, докато не отчетете отслабване. Само така ще разберете коя е точната пропорция въглехидрати за вас. Тази, при която губите тегло.

Четвърти етап
Постоянно поддържане на загубените килограми
Тук вече може да си позволите да ядете въглехидрати като хляб и пшенични изделия. Когато постигнете целта си на сваляне вече можете да си позволите да въведете в менюто си и любимите въглехидрати. Но винаги ще следите приемът им. Повечето хора отчитат в тази фаза загуба на тегло между 45 и 100 грама дневен прием на въглехидрати, без значение какви са, но да са в тези рамки.

Коментари за диетата
Въпреки, че диетата изглежда малко противоречива, защото може да ядете много месо и мазнини, е доказана с годините, че се сваля тегло с нея.
Някои от най-добрите резултати са били, когато тя е била използвана в краткосрочен план. Проблемите при краткосрочен план на изпълнение са, че теглото може да върне доста бързо. Друг проблем е, че тя има висок процент на отпадналост в индукционната фаза. Лош дъх често е страничен ефект от тази диета. Също така, тя не може да бъде здравословна диета в дългосрочен план, поради по-високи стойности на холестерол и наситени мазнини, които се поемат.

Според някои експерти диетата е бедна на витамини и минерали, особено в индукция етап.
Вижте и статията " Диетата на Аткинс – наистина ли има ефект"

 
Вегетарианска диета Тази диета е разработена за прилагане в продължение на цял месец....
Диета с диня Продължителността на диетата е от 3 до 7 дни.Можете да започнете със...
Да! На динята Лятото е сезон на удоволствията ... и в храната. Най – богатия сезон на...

Реклама