Случаите на затлъстяване поради смущения в жлезите с вътрешна секреция са редки. Затова не се изненадвайте, ако лекаря насочи погледа, въпросите и най-вече лечението към излишното хранене, преди да търси друго. Естествено роля играе и наследствеността. Има цели семейства дебели хора. Но често в тези семейства много се яде. Захарите и брашнените храни предизвикват затлъстяване. Смятайте не само калориите, които сте консумирали при основните хранения, но и между тях. Парченце кекс или торта два-три бонбона обикновено остават незабелязани.

Често затлъстяването е в резултат на психически причини и тогава към лекарското лечение и наблюдение е необходима и помощ от психолог.

Ето няколко билкови рецепти, които ще ви помогнат да се избавите от затлъстяването. Понякога народната медицина е най-доброто решение.

ОМАЙНИЧЕ - Вземат се 100 г омайниче и се варят 5 минути в по-голямо количество вода. След като изстине, отварата се прецежда. Три дни поред се правят обливания на тялото след грижливо изкъпване. Вечер се пие по една чаена чаша запарка от маточина.

ДЪБОВА КОРА - Взема се изгорена дъбова кора, счуква се на ситно и се вари като турско кафе (без захар). Пие се по една кафена чаша 3 пъти на ден.

МОРСКА СОЛ - В гореща вода се разтваря 1 кг морска сол. Взема се вана с продължителност най-малко 1 час, като от време на време се долива гореща вода. Към водата във ваната може да добавите няколко капки масло от мащерка, лимон или босилек. Веднага след банята кожата на цялото тяло се масажира енергично с кърпа от груб плат. Ваните се правят няколко седмици.

ЧИМШИР - Вземат се вани с гореща вода, в която е киснат чимшир. Това се прави в продължение най-малко на 15 дни, като през това време е добре да се спазва нискокалорична диета.

ЛАПАД - Вземат се 50 г корени от лапад и се варят в 1л вода. В продължение на 1 месец се пият по 3 чаени чаши дневно.

КАНЕЛА, ГЛОГ, ВОДОРАСЛИ - В 1л вряща вода се пускат 5 г канела, 10 г глог и 10 г кафяви водорасли. Варят се 10 мин. и се прецеждат. Пие се по 1 чаена чаша сутрин и вечер, без да се подслажда.

ЗЪРНАСТЕЦ ГЛУХАРЧЕ, ГРЪМОТРЪН, ПОЛСКИ ХВОЩ, КОПЪР - Вземат се по 10г кори от зърнастец и корени от глухарче и по 50 г корени от гръмотрън, стръкове от полски хвощ и плодчета от копър. Една-две супени лъжици от смесените билки се пускат в 3 чаени чаши кипяща вода и се варят З минути, след което се оставят да киснат 1 час. От прецедената отвара се пие по 1 непълна чаена чаша 3 пъти дневно преди ядене. Лечението се провежда 1-2 месеца. След почивка от 1 седмица може да се повтори.

Рецептите са взети от книга за народно лечение с билки. За да имат ефект те трябва да се комбинират със спазване на нискокалорична диета. / lekar.bg

 
Съвети за здравословно хранене - Хранете се поне 3 пъти на ден. Ако може приемайте храна поне на всеки 3-4...
Свалете 5 кг. за 10 дни Всеки ден да се пие вода не по – малко 1,5 л. Забравете за сладкото и...
"Здравословни" храни. Заместване на храни Ако вашият хранителен режим се състои от пица и хамбургери, вместо...

Реклама