Топ 10 на митовете при диетите

Мит 1
Не трябва да се съчетават въглехидрати и протеини в едно ядене.
Истината: Това убеждение е градска легенда.
Обяснението: Това  беше много популярно през последните десет години, но сега знаем, че разграждането на тези хранителни вещества, се осъществява в различни области на храносмилателния тракт, така че усвояването е лесно. Не само не трябва да избягва съчетаването им, но можете да опитате да ги комбинирате заедно във вашата чиния. Те са необходими за вашето тяло.

Мит 2
Съществуват специални диети, които ще ви помогнат да губите тегло и сантиметри от определени части на тялото ви.
Истината: Няма такава диета.
Обяснението: При всяко лице, мазнините се наслояват в определени области на тялото, но щом започнете отслабване, вие ще ги губите от всяка част на тялото ви.

Мит 3
Колкото по – късно (като час) ядете, толкова повече ще дебелеете.
Истината: Няма връзка между калории и час.
Обяснението: Това убеждение е много силно. От една страна, трябва да избягвате да ядете точно преди лягане вечер, за да не си влошите качеството на съня. Но яденето в 8 pm или 9 pm не влияе на вашия силует. Важни са калориите като количество, а не кога се поемат. Системата е една: няколко леки хранения (3/ 4) през деня.

Мит 4
Колкото по – малко ядете, толкова по – слаби ще сте.
Истината: Да чувствате глад не е хубаво.
Обяснението: Ако започнете си намалявате калориите, единственото нещо, което ще постигне е да съсипете диета си. Ако ядете по – малко, отколкото ви трябва, вие ще си забавите метаболизъм, ще започнете да губят мускулна маса и ще започнете да чувстваш замаян и озверял от глад се за нула време. Скоро, няма да издържите и ще ядете повече отколкото преди. С цел да се избегнат тези здравни и психологически проблеми, Вие трябва да знаете колко калории ви трябват.

Мит 5
Стомахът може да се свие.
Истината: Това е оправдание за тези, които са заменили храна с течности. Но свиване на стомаха е голям мит.
Обяснението: Вие не можете да накарате стомахът ви да се свие чрез замяна на храна с течности. Стомаха е мускул, а той не се свива. Както всеки друг мускул в тялото ви, той се разширява, когато ядете, ето защо коремът изглежда малко по – голям след хранене. Но, веднага след като се усвои храната, той заема предишните си размери и се връща  към нормалния си вид. Слабите  хора не са с по – малки стомаси.

Мит 6
Храните с ниско съдържание на мазнини, ще ви помогнат да отслабнете.
Истината: Диетичната храна няма да Ви помогне да отслабнете. Даже, в действителност, тя може да има обратен резултат.

Обяснението: Първо, "ниско съдържание на мазнини" означава "висока захар". Етикетът 0% мазнини означава, че на биогенни елементи е нулева мазнината. Но, вие забравяте да проверите процентното съдържание на захарта. Диетичните храни обикновено имат повече захар.

Мит 7
Макаронените изделия ви карат да дебелеете.
Истината: Всъщност те наистина съдържат около 75% въглехидрати, но за сметка на това само 1% мазнини.
Обяснението:  Можем да говорим за качване на теглото от тези изделия, само ако ги комбинираме с мазен сос, кайма, сирене или други такива подобни високо съдържащи мазнини ястия. Но, само т. нар. паста е с ниско съдържание на мазнини. Разбира се не трябва и да се прекалява с количеството. Така, че може да консумирате спагети или макарони, но с мярка.

Мит 8
Фруктоза има 0% калории.
Истината: Фруктоза има същите калории като захарта.
Обяснението: Фруктозата най – вече се препоръчва за употреба от диабетици, защото тя не повдига кръвната глюкоза. Но нейният калоричен състав е почти същият като на захарта – тя  е около два пъти по – сладка от захарта. Това може да изглежда съблазнително, но имайте предвид, че не трябва да се заменя със захарта. Фруктозата в малко количество може да е полезна за здравето ви, но в голямо тя може да бъде проблем, защото тялото ви не може да бъде в състояние да я обработи.

Мит 9
Има допълнителни елементи, като грейпфрут и ананас, които горят мазнини.
Истината: Само във вашето въображение.
Обяснението: Това е просто. Плодовете не горят мазнини. Те само подпомагат на други неща, които го правят.

Мит 10
Вие не трябва да пиете сок, когато сте на диета.
Истината: Сокът няма да повлияе на теглото ви.
Обяснението: Обикновено сме склонни да преиграваме  когато сме на диета. Това е погрешно да се замени всяка течност с вода. Чаша сок от прясно изцедени плодове, няма да повлияе на диетата ви. Напротив, тази чаша ще е пълна с много витамини, които са от съществено значение за добро хранене.

 
За ползата и вредата от прясноизцедените сокове Много хора смятат, че прясноизцедените сокове (т.нар. фрешове) са...
Билките и отслабването Напълняването е хронично заболяване, което се дължи на множествени...
Диетата на Пиер Дюкан Диетата на д – р Пиер Дюкан се състои от 4 последователни фази: Фаза...

Реклама