Бързите храни и газираните напитки правят децата щастливи. На пръв поглед банално изследване показва до каква степен са деградирали възпитателните функции на родителите, ако за техните деца отбиването до закусвалнята се е превърнало в празник.

Хун-Хао Чан от Националния университет на Тайван и Рудолфо Найга от Университета на Арканзас са анализирали статистическите данни за употребата на Бързите храни, затлъстяването и психологическото състояние на децата.

Оказало се е, че подрастващото поколение, редовно консумиращо хамбургери, е доста по-масивно от своите връстници, но затова пък е щастливо. Проблемът с фасфуда е известен отдавна.

Пържените картофки, пицата, ход дога, хамбургерите, чийзбургерите и другите видове бургери се ползват с лоша слава сред диетолозите: те изобилстват от мазнини и сол. Редовната им консумация води до затлъстяване и всички свързани с това проблеми. 

Но изследователите са открили едно “НО”. Те са обработили редица данни, получени в Тайван през 2001 г. и включващи 2366 деца на възраст от 2 до 12 години. Учените са сравнили антропометричните данни, редовната употреба на “вредните” храни и напитки, данните за доходите на семействата, а също така психологическото състояние.

Те за пореден път са потвърдили множество противоположни факти: прекомерната консумация води до затлъстяване, вкусовите предпочитания на родителите оказват влияние върху диетата на децата, хората от бедни семейства са много по-склонни да се тъпчат с Бързите храни.

Но учените са достигнали и до една много интересна теза. Оказва се, че… “нездравословната храна” помага да подобрим настроението си и да се справим с психологическите си проблеми. Косвено потвърждение на тезата е, че има по-голям процент щастливи деца сред любителите на хамбургери в сравнение с връстниците им, консумиращи здравословна храна, при по-бедните слоеве. Изследователите смятат, че Бързите храниа подобрява настроението на децата от по-бедните семейства, макар и в ущърб на тяхното здраве.

Източник АКТУАЛНО

 
Омега 3 киселините – наистина ли са полезни? Няма доказателства, че Омега 3 ненаситените мастни киселини са от...
Полезни суплементи за жените Жените на всяка възраст, височина, тегло и ниво на активност имат поне...
Плодова диета    Тази диета има предимството, че може да бъде изключително...

Реклама