Ако сте се питали защо считат ябълката за най-полезния плод, но не знаете точния отговор, той е, че именно в нея комбинацията от полезни елементи е най-удачна за нуждите на човешкия организъм.

Във Великобритания дори има официален лозунг: “Една ябълка дневно и лекарят не ни е нужен”. В ябълките се съдържа витамин С, който укрепва имунната система, и флавоноиди - антиоксиданти, намаляващи риска от сърдечно-съдови заболявания. Едновременно с това в една ябълка има само 70-100 калории, но тя може успешно да замени шоколада или бонбоните, като удовлетвори нуждите на организма от захар.

В ябълките се съдържат и значително количество феноли, които действат регулиращо на нивото на холестерола - намаляват “лошия” холестерол и повишават “добрия”.

Ябълковият сок неутрализира вредните бактерии в устата, които разрушават зъбния емайл. А фитонутриентите в него намаляват риска от невродегенеративни заболявания на главния мозък (например Паркинсон и Алцхаймер). Установено е, че всекидневната употреба на 5 ябълки способства за намаляването нивото и на респираторните заболявания, вкл. астмата.

Източник АКТУАЛНО

 
Диета за спортисти Ако спортувате, и спортът е наистина важен за вас, то организмът ви се...
В купешките салати има повече мазнини, отколкото в бургерите Ако внимавате за качеството на храната си и искате да свалите някой ...
20 дневна диета С тази диета се свалят между 6 кг. и 12 кг. за целият период. В следващите...

Реклама